De Republikeinse Huis-voorzitter Paul Ryan (midden) begroet collega's bij aankomst in het Huis van Afgevaardigden Reuters

De Republikeinse meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die voor de afschaffing van het onafhankelijke anti-corruptiebureau stemde, heeft deze beslissing binnen enkele uren weer teruggedraaid. Een meerderheid van de Republikeinen stemde voor een nieuwe motie waarmee het bureau wordt hersteld.

De meerderheid veranderde van standpunt nadat prominente Republikeinen de opheffing van het bureau hadden afgekeurd. Zowel de Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan, als aankomend president Trump uitte kritiek. Trump noemde dit niet het juiste moment voor deze hervorming.

Hij zei dat er belangrijkere hervormingen op de agenda staan. Hij noemde in dit verband belastinghervormingen, gezondheidszorg en "veel andere dingen die veel belangrijker zijn".

Geen strafvervolging

Het bureau kan geen strafvervolging instellen, maar wel verdachten horen. Het onderzoek van de corruptie-waakhond moet openbaar worden gemaakt. Deze bevindingen kunnen vervolgens naar de Ethische Commissie van het Congres worden doorgespeeld, die meer bevoegdheden heeft.

STER reclame