Henk Groener
NOS SportAangepast

Mijn 2017: Groener vond zijn houdbaarheidsdatum verstreken

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Hij is de man die de handbalvrouwen heeft gevormd tot een formatie die sinds eind 2015 tot de wereldtop behoort. Toch besluit Henk Groener na de bemoedigende vierde plaats op de Olympische Spelen af te haken als bondscoach, een gevoelskwestie. "De overtuiging was er van beide kanten niet meer."

Het nieuws in september voelt vreemd aan, alsof een kunstenaar de laatste details van zijn levenswerk aan een ander overlaat. De handbalsters ontwikkelen zich juist onmiskenbaar en qua leeftijd zit er genoeg rek in de ploeg. Klaar om te oogsten, zou je zeggen.

Toch is Groener overtuigd van zijn besluit. "Bij een verlenging van het contract denk je direct aan een periode van vier jaar", doelt hij op een nieuwe olympische cyclus richting Tokio 2020. "Dat vond ik te lang. En ik denk dat dit ook het gevoel was vanuit de spelersgroep."

We hadden door kunnen gaan, maar dat had zich uiteindelijk gewroken.

Henk Groener over zijn besluit te stoppen als bondscoach

"Misschien was het gevoel anders geweest als we wel de finale in Rio hadden gehaald, maar dat had de zaak gemaskeerd. Dan was het besluit moeilijker geweest of iedereen met elkaar verder wilde. Ik had door kunnen gaan, maar dat had zich uiteindelijk gewroken."

Dat klinkt als een coach die aanvoelt dat zijn houdbaarheidsdatum is bereikt. "Ik vind het te cliché klinken om te zeggen dat de chemie is uitgewerkt. Er komt meer bij kijken."

Mooi geweest

Hij geeft toe dat er na de Spelen bepaalde plooien glad moesten worden gestreken, maar Groener treedt niet in detail. "Dat houd je altijd, want in een team kun je onmogelijk iedereen tevreden houden."

Die plooien speelden geen rol in zijn besluit om af te zwaaien. "We hebben acht mooie jaren gehad en van beide kanten was het gevoel niet meer honderd procent om met elkaar door te gaan. Dan betekent dat een 'nee'. Uiteindelijk kwamen we met elkaar tot de conclusie: het is mooi geweest."

Groener zet handbalsters op scherp tijdens de Spelen in Rio

De 56-jarige Groener kijkt nu, maanden na zijn vertrek, met veel voldoening terug op zijn jaren met de handbalvrouwen. Hij looft onder meer het corrigerend vermogen binnen het team.

"Deze groep is maar met één doel bezig. Dat is een gezamenlijk doel en iedereen verwacht van elkaar dat dit wordt nagestreefd."

Geen stapavonturen à la Van Gelder

Verwacht daarom binnen de handbalploeg op een olympisch toernooi geen stapavonturen zoals met turner Yuri van Gelder. "Ik heb ze in die acht jaar één keer moeten corrigeren", zegt Groener.

"De meiden gingen na afloop van een oefentoernooi in Spanje op stap en kwamen laat terug. Ik weet niet precies hoe laat ze thuiskwamen, want ik had geen zin om politieagent te spelen. Maar je krijgt de volgende dag natuurlijk wel het nodige mee."

"Dat vond ik niet kunnen, want ze moesten zich een aantal dagen later weer melden bij hun club", benadrukt Groener. "Toen we op Schiphol aankwamen heb ik de ploeg daarop aangesproken, dat ik een dergelijke situatie niet meer wilde hebben. Eigenlijk is dat het enige thema geweest in mijn acht jaar als coach van dit team."

Ze zijn in 2015 toch nog blij met WK-zilver; de handbaldames

Ook de toegenomen media-aandacht voor de ploeg heeft volgens Groener nauwelijks een belemmering gevormd. Zo draaiden er vorig jaar ineens televisiecamera's in de kleedkamer toen televisiezender Ziggo een documentaire wilde maken.

"We hebben de groep alles voorgelegd. Het is reclame voor ons, maar het is wel een inbreuk op onze privacy. Daar hebben we met elkaar duidelijke afspraken over gemaakt", aldus Groener.

Privé

Hij kiest er wel bewust voor om de bekendmaking van de olympische selectie privé te houden. "Ik heb dat verboden. Dat zijn zulke kwetsbare momenten voor sporters, dat breng je niet in beeld."

"Daarnaast kreeg Estavana Polman een relatie met Rafael van der Vaart, dus staan ineens ook cameraploegen van RTL Boulevard op de stoep. Ik heb toen ook aan Estavana gevraagd of zij het allemaal wel prettig vond, maar zij zei vooral: 'laten we vooral lekker normaal blijven doen en doorgaan'."

Groeners moeilijkste besluit in zijn periode als bondscoach is naar eigen zeggen het wegsturen van Maura Visser. De twee raakten in 2011 in conflict na een woede-uitbarsting van de speelster in de richting van de coach tijdens een wedstrijd op het WK in Brazilië.

"Er zijn dingen gezegd die niet door de beugel konden", zegt Groener, die geen details over het incident prijsgeeft. "Ik sta nog steeds achter die keuze. Ik had destijds ook mijn vraagtekens of haar terugkeer goed was geweest voor de verdere ontwikkeling van de ploeg. Achteraf kun je zeggen dat die beslissing niet verkeerd heeft uitgepakt."

Lijmpogingen

Toch was er geen volledige radiostilte tussen Groener en Visser. "Er is van beide kanten weleens een lijmpoging gedaan. Ik heb uitgelegd wat ik vond dat er moest gebeuren, maar Maura toonde te weinig vertrouwen in onze samenwerking. Dan is het zoals het is."

Groener is overigens niet rancuneus als het over Visser gaat. Ze maakte vorige maand op het EK haar rentree. "Ik begrijp heel goed dat Helle Thomsen met Maura is gaan praten. Iedere coach heeft weer andere inzichten, dat is alleen maar goed."

2012: te weinig tijd voor verzoening tussen Groener en Visser

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl