Het eerste Sportforum van het nieuwe jaar had een uitzending moeten worden waarin veel vooruitgeblikt zou worden. Maar toen was daar Michael van Gerwen die de tafel in zijn greep wist te houden door de finale van het WK darts te winnen...

Sportforum leeft mee met winnende Van Gerwen

Robert Maaskant gooit zijn handen de lucht in, Robin van Galen slaat een juichkreet en een grote lach is te zien op het gezicht van Jochem Uytdehaage. Kortom: vreugde aan tafel na het behalen van de wereldtitel door Van Gerwen.

Maar aan het begin van de uitzending was er nog verdeeldheid: is darts topsport of niet? Het is een veelgehoorde discussie de afgelopen tijd. Van Galen is duidelijk: "Dit is pure topsport."

De waterpolocoach is een groot fan van darts, volgt het al meer dan dertig jaar en is bevriend met zowel Van Gerwen als Raymond van Barneveld. "Ik heb Raymond zijn eerste wereldtitel in 1998 zien winnen toen hij nog tachtig kilo woog. Maar die jongens trainen vijf, zes uur per dag en alles staat in het teken van hun sport."

Voetbaltrainer Robert Maaskant ziet het anders: "Ik vergelijk het met sjoelen, dat vind ik ook hartstikke leuk en je zou het ook op televisie kunnen zien. Iedereen kan darten. En als iedereen met de hype meegaat, wordt het ook interessant om naar te kijken." 

"Maar, ik denk dat als heel veel mensen gaan darten, je ook heel veel toppers krijgt."

Discussie in het Sportforum: darts topsport of niet?

"De fysieke component speelt minder een rol", beargumenteert oud-schaatskampioen Uytdehaage. Hij vindt darts dan ook geen topsport, maar heeft wel bewondering voor de spelers. 

"Het is onwijs knap om continu de scherpte te houden met die gekte uit de zaal eromheen. Qua focus en concentratie zijn ze by far beter dan atleten die fysiek heel goed zijn."

'Boogschieten accepteren we ook als topsport'

Van Galen: "Het is natuurlijk vooral mentaal. Kleiduivenschieten en boogschieten zijn olympisch en dat accepteren we wel als topsport. Maar ik denk dat als Van Gerwen dertig kilo lichter is, hij nog beter wordt."

Zo ziet Uytdehaage ook de toekomst van de sport. "Je hoeft maar te wachten totdat er een aantal slanke gasten deze jongens gaat verslaan." 

Robin van Galen, Robert Maaskant en Jochem Uytdehaage in het Sportforum van 2 januari 2017 NOS

STER reclame