Politie bij de Erasmusbrug tijdens het nationaal vuurwerk op oudejaarsavond
NOS NieuwsAangepast

Politiechef Akerboom: elkaar aanspreken op gedrag

Geweldsincidenten tijdens de jaarwisseling zijn een maatschappelijk probleem. Dat zegt Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie. "Het is niet alleen een zaak van de politie. Ik zou willen dat men elkaar aanspreekt in de huiskamer en op straat. Zodat men voorkomt dat het uit de hand loopt", zegt hij.

In totaal waren er met Oud en Nieuw 7000 incidenten, waarbij 500 mensen werden opgepakt. In vergelijking met vorig jaar waren er minder ongeregeldheden, maar volgens Akerboom nog altijd veel te veel. "Zolang onze collega's worden bekogeld, zolang burgers hun auto in vlammen zien opgaan en zolang we nog miljoenen aan schade veroorzaken, zijn we nog niet op de goede weg."

Politievakbond ACP: politiek moet maatregelen nemen tegen geweld hulpverleners

Niet geslaagd

Het geweld tegen hulpverleners nam deze jaarwisseling juist toe. "Het is voor mij dan ook geen geslaagd Oud en Nieuw geweest. Het is onbestaanbaar dat agenten en hulpverleners het werk onmogelijk wordt gemaakt, terwijl ze juist proberen het feest mogelijk te maken", zegt Akerboom.

De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen om het aantal incidenten tijdens de jaarwisseling terug te dringen, zoals snelrecht en de mogelijkheid voor rechters om hogere straffen op te leggen. "Ik merk onvoldoende effect van de genomen maatregelen. Het aantal incidenten stabiliseert nu op een onacceptabel hoog niveau", zegt de korpschef.

Als een van de nieuwe maatregelen tegen het probleem noemt Akerboom de bodycam. "Daarmee kun je meer inzichtelijk maken welk geweld er plaatsvindt en kun je ook later nog de raddraaiers oppakken", zei hij. "Oud en Nieuw moet weer een feest worden, ook voor hulpverleners."

Incident Den Haag

Akerboom reageert ook op het incident met een agent die bij een verkeersongeluk ernstig gewond raakte in Den Haag. In eerste instantie meldde de politie dat hulpverleners werden belaagd door relschoppers, maar dat bericht klopte niet.

"De agenten konden ongestoord hun werk doen, maar dat kon alleen door de mobiele eenheid die de menigte op afstand hield. De ME werd wel degelijk bekogeld en dat is onacceptabel", zegt Akerboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl