Minstens vijf schuiven van de stuw bij Grave zijn kapot
NOS NieuwsAangepast

Grote problemen voor binnenvaart door kapotte stuw bij Grave

Zo'n 75 tot 100 binnenvaartschepen hebben vandaag last van de kapotte stuw bij Grave. Door de kerstvakantie en de jaarwisseling waren er vorige week nog weinig problemen voor de binnenvaart. Nu de schepen weer gaan varen, heeft de stremming grote gevolgen, zegt Wilco Volker van de brancheorganisatie voor de binnenvaart.

De scheepvaart op de Maas tussen Sambeek en Grave en op het Maas-Waalkanaal tussen de sluizen Heumen en Weurt is in beide richtingen gestremd. Grote schepen moeten omvaren via Rotterdam en Antwerpen. Dat kost 14 tot 48 uur extra reistijd, zegt Volker. Kleinere schepen kunnen omvaren via kanalen in Brabant.

Donderdag raakte de stuw beschadigd doordat een Duits schip er in dichte mist op botste. Hierdoor zakte het waterpeil in de Maas met drie meter.

Pompen

Er wordt nu onderzocht hoe de stuw gerepareerd moet worden. Waarschijnlijk maakt Rijkswaterstaat daar later op de dag meer over bekend.

Rijkswaterstaat hoopt binnen enkele dagen weer beperkte scheepvaart mogelijk te maken op het Maas-Waalkanaal door water vanuit de Maas in het kanaal te pompen. De bedoeling is zo het oorspronkelijke peil in het kanaal terug te krijgen.

Woonboot

Voor de woonboten in Gennep is nog geen oplossing. Die liggen scheef doordat het waterpeil gedaald is. "Er zit nog steeds een groot gat in de stuw. Dat kunnen we nog altijd niet oplossen met noodmaatregelen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen 1Limburg. De instantie hoopt binnen een paar dagen te weten hoe lang de reparatie gaat duren.

Waterpompen moeten waterpeil Maas-Waalkanaal herstellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl