De entree van Michael van Gerwen bij de halve finale tegen Raymond van Barneveld
NOS SportAangepast

De druk ligt bij Van Gerwen in 'finale om van te watertanden'

Het WK darts heeft zijn droomfinale gekregen: om 21.00 uur neemt Michael van Gerwen, nummer 1 van de wereldranglijst, het op tegen titelverdediger Gary Anderson. Voor het eerst sinds 2009, toen Phil Taylor met 7-1 korte metten maakte met Raymond van Barneveld, staan de nummers 1 en 2 van de wereld tegenover elkaar in de WK-finale.

Aan superlatieven is er dan ook geen gebrek in de aanloop naar de eindstrijd in het Alexandra Palace in Londen. Niet in het minst door de spectaculaire wijze waarop Mighty Mike zich in de halve finale van landgenoot Barney ontdeed: met 114,05 gooide hij het hoogste gemiddelde ooit in een WK-duel.

"Van Gerwen was op zijn betoverende best en verpulverde met zijn beste prestatie ooit het record van Phil Taylor", jubelde de Britse krant The Sun. "Over deze verbluffende prestatie, die zelfs het benevelde publiek soms stil deed vallen, zal nog lang worden nagepraat", stelde The Daily Mirror. "Ons wacht een finale om van te watertanden."

En zelfs kwaliteitskrant The Guardian sprak van een "buitenaards spelniveau" van Van Gerwen. "Je hebt droomfinales, epische finales, en je hebt Gary Anderson tegen Michael van Gerwen in de finale van het WK darts."

Ook Wayne Mardle, voormalig topdarter en tegenwoordig dartanalyticus bij Sky Sports, is zwaar onder de indruk van het niveau van Van Gerwen. "Barney gooide een geweldige partij, maar hij kwam er niet aan te pas. Ik heb nog nooit zoiets gezien, er was niet tegen te spelen."

Volgens Mardle was het mooi om te zien dat Van Gerwen het record van hoogste gemiddelde afsnoepte van Taylor. "Hij wilde graag weten van wie het record was, zodat hij tegen hem kan zeggen: ik heb weer een record, ik heb er weer eentje van je afgepakt."

Want de 27-jarige Van Gerwen is momenteel weliswaar de beste darter ter wereld, maar de 56-jarige Taylor wordt nog altijd gezien als de beste darter aller tijden. Taylor verloor dit WK weliswaar in de kwartfinales met 5-3 van Van Barneveld, maar 'The Power' staat wel op zestien WK-titels in totaal. Tegen één wereldtitel uit 2014 voor Van Gerwen.

Michael van Gerwen in de New York Times

In een groot artikel in The New York Times (Met de kop: 'Hij is de Michael Jordan van de dartsport; hij moet het alleen nog bewijzen') maakte Van Gerwen vorige maand duidelijk dat zijn prestaties eigenlijk niet met die van Taylor te vergelijken zijn. De Engelsman werd groot in de jaren negentig, toen de dartsport lang niet zo professioneel was als nu en veel darters nog pochten over de hoeveelheid drank die ze voor een partij achterover sloegen.

"Als je kijkt naar de Lionel Messi van nu en de Diego Maradona van toen, dan denk ik dat de Messi van nu twintig keer beter is dan de Maradona van toen", stelde de voormalige tegelzetter uit Vlijmen in de Amerikaanse krant, waarbij hij zichzelf met Messi vergeleek.

De grootste aller tijden of (nog) niet: vanavond gaat het om de wereldtitel. Een prijs die Van Gerwen, die vorig jaar liefst 25 toernooien op zijn naam schreef, wel móét pakken. "Ieder ander resultaat is voor mijzelf een ramp", liet hij voor het toernooi al weten.

Bij zijn tegenstander Anderson ligt dat heel anders. De 46-jarige Schot kan voor het derde jaar op rij de wereldtitel pakken, maar herhaalt telkens weer dat er bij hem geen druk ligt omdat hij niets te verliezen heeft. "Ik heb de klus eigenlijk twee jaar geleden al geklaard. Door hier voor de eerste keer te winnen, tegen Phil Taylor. Dat betekende alles voor me. Ik had nooit verwacht dat ik nog een tweede keer zou winnen."

Ondertussen is Anderson al zeventien wedstrijden ongeslagen op het WK. Zijn laatste nederlaag was in de derde ronde van het WK in 2014. Zijn tegenstander toen: Michael van Gerwen, de latere wereldkampioen.

Road to the Final: Michael van Gerwen

TegenstanderUitslagGemiddelde
Eerste rondeKim Viljanen 3-0103,34
Tweede rondeCristo Reyes 4-2105,24
Derde rondeDarren Webster 4-1104,44
KwartfinaleDaryl Gurney 5-1103,08
Halve finaleRamond van Barneveld 6-2114,05
Totaal22-6106,68
Gary Anderson en Michael van Gerwen tijdens de halve finale van het WK van 2015

Road to the Final: Gary Anderson

TegenstanderUitslagGemiddelde
Eerste rondeMark Frost 3-0 96,16
Tweede rondeAndrew Gilding 4-0102,58
Derde rondeBenito van de Pas 4-2107,68
KwartfinaleDave Chisnall 5-3105,90
Halve finalePeter Wright 6-3103,45
Totaal 22-8104,10

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl