NOS NieuwsAangepast

Verplicht basisinkomen voor 2000 Finse werklozen

Een groep van 2000 werklozen in Finland krijgt bij wijze van proef een basisinkomen van de overheid. Het gaat om een bedrag van 560 euro in de maand, waar geen belasting over betaald hoeft te worden.

Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden, behalve dat de willekeurig gekozen proefpersonen hun deelname niet mogen weigeren. De werklozen mogen wel bijklussen en hoeven het basisinkomen niet in te leveren als ze in de proefperiode van twee jaar een baan vinden.

De Finse overheid wil erachter komen of werklozen gemotiveerder zijn om te solliciteren als ze een basisinkomen hebben in plaats van een werkloosheidsuitkering. Nu is de situatie zo dat werkloze Finnen worden gekort op hun uitkering als ze een baan vinden. Bij een basisinkomen is dat niet aan de orde.

Verschillen

De proefpersonen worden vergeleken met een groep werklozen die geen basisinkomen krijgt. De Finse uitkeringsinstantie wil zo verschillen tussen beide groepen in kaart brengen.

''Deze proef geeft informatie over wat mensen stimuleert''

Daarnaast hoeven de werklozen zich tijdens de proefperiode niet te melden bij de uitkeringsinstantie. Ze hoeven dus niet aan te tonen dat ze actief zoeken naar werk, en hoeven het niet te melden als ze een baan hebben gevonden.

Ook in andere landen wordt nagedacht over een basisinkomen. De Canadese provincie Ontario is van plan om in het voorjaar te starten met een proef en ook in Nederland staat het basisinkomen in enkele gemeenten op de politieke agenda. In Zwitserland werd het idee van een basisinkomen vorig jaar afgewezen in een referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl