Schone straten na veegacties vrijwilligers

time icon Aangepast

Op Nieuwjaarsdag zijn in heel Nederland vrijwilligers de straat opgegaan om vuurwerkafval op te ruimen. De stichting Nederland Schoon had mensen opgeroepen om 12.00 uur te beginnen met vegen.

Noorderplantsoen
@Plantsoenbuurt
Schoonmaakcrew van de Kolfstraat in actie in het #Noorderplantsoen ! #nieuwjaarsvegen
2 jaar geleden

Daar werd op veel plaatsen gehoor aan gegeven, al was het niet overal even hard nodig

Bloemenbuurt Tiel
@BuurtprevenTiel
In de #Dahliastraat in #Bloemenbuurt #Tiel was weinig #nieuwjaarsvegen nodig. #supporterschoon Maud had er juist zoveel zin in. #TielTipTop
2 jaar geleden

Ook leden van de moslimgemeenschap Ahmadiyya gingen in verschillende steden de straat op met bezems en prikkers. "Dat doen we al zeker tien jaar", vertelt imam Safeer Siddique. "Iedereen vindt het fijn als de straat weer schoon is en het is veiliger als het vuurwerk op tijd wordt opgeruimd."

Vroeger dachten sommige mensen dat wij een taakstraf uitvoerden.

Vrijwilliger van de moslimgemeenschap Ahmadiyya

De gemeenschap veegt in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. De vrijwilligers krijgen steeds meer waardering, merkt Siddique. "Vroeger dachten sommige mensen dat wij een taakstraf uitvoerden. Maar sinds wij hesjes dragen met daarop de tekst 'moslims voor vrede', is het voor iedereen duidelijk dat wij dit volledig vrijwillig doen."

De vrijwilligers van moslimgemeenschap Ahmadiyya Facebook

Inmiddels zijn er veel buurtbewoners die een praatje komen maken. Een vrouw uit Amsterdam kwam de schoonmakers zelfs verrassen met een zelfgemaakte taart. "Daar doen we het voor", zegt Siddique. "We willen mensen verbinden en wat vooroordelen wegnemen."

De moslimgemeenschap Ahmadiyya hangt een stroming binnen de islam aan en heeft in Nederland zo'n 1500 leden. De gemeenschap is naar eigen zeggen de oudste islamitische organisatie van het land. 

De moslims gaan morgen nog een keer de straat op, dan maken ze schoon in Nunspeet. "Ons werd geadviseerd om de veegactie daar een dagje uit te stellen in verband met de zondagsrust in het dorp."

Ook in andere landen kwamen leden van de gemeenschap in actie. In Indonesië, Frankrijk en Groot-Brittannië gingen groepjes moslims met groene hesjes en vuilniszakken aan de slag. Weer of geen weer.

𝓐𝓭𝓪𝓶 𝓦𝓪𝓵𝓴𝓮𝓻
@AdamWalkerGB
And in Doncaster...
2 jaar geleden

STER Reclame