Rijkswaterstaat inspecteert de kapotte stuw in de Maas ANP

Rijkswaterstaat gaat het waterpeil in het Maas-Waalkanaal herstellen met twee grote pompen. Die gaan water van de Maas naar het Maas-Waalkanaal transporteren. Het waterpeil zakt steeds verder, doordat de stuw kapot is. Die raakte donderdag zwaar beschadigd, toen een Duits schip er in de mist tegenaan botste.

Door het verlaagde waterpeil kan het kanaal niet worden gebruikt voor de scheepvaart. Daarnaast ervaren woonbootbewoners grote overlast, omdat de boten half op het droge liggen en steeds schever zakken.

Ramptoerisme

De scheve woonboten brengen zo veel ramptoeristen op de been, dat de gemeente Gennep verkeersregelaars heeft ingezet om al het verkeer van nieuwsgierige mensen in goede banen te leiden. Dat meldt 1Limburg.

Het duurt naar verwachting een aantal dagen voordat het oorspronkelijke waterpeil in het kanaal wordt bereikt met de pompen. Vanaf dat moment zal beperkt scheepvaartverkeer weer mogelijk zijn.

Intussen is Rijkswaterstaat nog bezig met onderzoek naar de schade aan de stuw. In de loop van deze week hoopt Rijkswaterstaat een totaalbeeld van de schade te hebben. Dan is ook duidelijk welke maatregelen moeten worden getroffen om de stuw te repareren.

STER reclame