De gevolgen van een plofkraak in Twello Omroep Gelderland

In Duitsland zijn nog niet eerder zo veel geldautomaten doelwit geweest van een plofkraak als in 2016. Het aantal kraken verdubbelde bijna, van 149 tot 286. Volgens de Duitse politie zijn Nederlandse criminelen de daders.

Bijna twee weken geleden werden in Frechen (Noordrijn-Westfalen) twee mannen van 22 en 30 jaar uit Leiden gearresteerd, schrijft Welt am Sonntag op zijn website. De twee werden bij een gehuurde garage opgewacht door de politie, die na een tip over verdachte gebeurtenissen de garage al een tijdje in de gaten hield.

In de kofferbak van hun auto werden buitgemaakte geldcassettes gevonden, een breekijzer, zes gasflessen en slangen die worden gebruikt bij een plofkraak.

Bende

Volgens de politie hebben de twee Leidenaren sinds oktober vijf keer in Duitsland met grof geweld een geldautomaat leeggehaald. Ze zouden lid zijn van een bende van meer dan 200 plofkrakers. "Als er één wordt opgepakt, is de ander al weer op pad om toe te slaan", zegt de politie.

De plofkrakers zouden vooral toeslaan in deelstaten dichtbij Nederland, zoals Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

De Duitse politie denkt dat de criminelen hun werkterrein naar Duitsland hebben verlegd, omdat daar nog veel geldautomaten 'oude stijl' staan. Banken in Nederland, België en Frankrijk hebben hun automaten doorgaans beter beschermd en bestand gemaakt tegen een plofkraak met gasflessen.

Omslachtig

Duitse banken vinden het ombouwen van hun geldautomaten te omslachtig of te kostbaar, schrijft Welt am Sonntag.

STER reclame