Claudia de Breij en Javier Guzman
NOS NieuwsAangepast

'Mooi om te zien dat de conference weer helemaal terug is'

De oudejaarsconference: toch een grote eer om in het rijtje Wim Kan, Youp van 't Hek en Freek de Jonge te staan. Gisteren was het de beurt aan Claudia de Breij en Javier Guzman.

De conference van De Breij ging over de tijdgeest, de maatschappij waarin we nu leven. Over wederzijdse achterdocht, over korte lontjes en irritaties. En dat is goed, vindt Henk van Gelder, recensent bij onder meer NRC Handelsblad. Ook over de oudejaarsconference van Javier Guzman is hij goed te spreken.

"Ik vond dat ze teruggingen naar de oudejaarsconference zoals die eigenlijk zou moeten zijn." Hij zegt dat Guzman en De Breij beiden de stem van het volk vertolken. "Guzman was alleen iets bozer, terwijl Claudia de Breij heel sterk naar de vergeving op zoek was. Guzman stond soms gewoon te schreeuwen."

Touwtje

In beide conferences ging het ook even over het 'touwtje uit de brievenbus'. "Jan Terlouw is kennelijk het beeld geworden van iets waar we allemaal naar terug verlangen: vertrouwen."

2,1 miljoen mensen keken gisteren naar Claudia de Breij op NPO1, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De conference staat daarmee op de tweede plek van best bekeken programma's gisteravond. Alleen het Nationaal Aftelmoment werd beter bekeken.

Javier Guzman, die gisteravond te zien was bij RTL 4, trok 900.000 kijkers. Vorig jaar keken er ruim 3,1 miljoen naar de oudejaarsconference van Herman Finkers.

Springlevende traditie

Van Gelder vindt het niet vreemd dat de show van De Breij beter bekeken werd. "Je ziet bij alle nationale gebeurtenissen nog steeds dat er meer naar de publieke omroep gekeken wordt dan naar commerciële zenders." Het heeft er volgens hem ook mee te maken dat De Breij bekender is dan Guzman.

"Ik vind dat hiermee gelukkig weer is bewezen dat de oudejaarsconference een heel springlevende traditie is. Er is een tijd geweest, voordat Finkers hem deed, dat de oudejaarsconference een beetje op z'n retour was. Alsof het eigenlijk niet meer zo'n grote gebeurtenis was. Ik vind het mooi om te zien dat de conference weer helemaal terug is."

De conferences hadden in grote lijnen hetzelfde einde, zegt Van Gelder. Alleen de toon was anders. "Ze riepen op tot harmonie. De moraal was: laten we in vredesnaam een beetje aardig zijn tegen elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl