Agenten die afgelopen nacht in Den Haag een zwaargewonde collega wilden helpen zijn door omstanders met stenen bekogeld
NOS NieuwsAangepast

Weer hulpverleners aangevallen tijdens jaarwisseling

Ook deze jaarwisseling zijn op verschillende plaatsen in het land politieagenten, brandweerlieden en andere hulpdienstmedewerkers aangevallen door groepen relschoppers.

De politie heeft nog geen totaaloverzicht van de incidenten tijdens de jaarwisseling. Er is dus nog niet te zeggen of er bijvoorbeeld meer of minder geweld tegen hulpverleners was.

Rotterdam

In Rotterdam was het onder meer op Zuid onrustig. De politie greep in nadat een aanhangwagen in brand was gestoken. Een aantal mensen is opgepakt.

Bij de Erasmusbrug is het relatief rustig gebleven, meldt de Rotterdamse politie. Daar kwamen tienduizenden mensen bijeen om het Nationale Vuurwerk te bekijken. De politie wil de kwalificatie rustig niet gebruiken, "want het is de drukste nacht van het jaar voor ons".

Vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Amsterdam

De brandweer in de regio Amsterdam meldt dat het "traditioneel druk" was vannacht. Er werden 32 mensen aangehouden, acht minder dan vorig jaar. Van middernacht tot 08.00 uur rukte de brandweer 209 keer uit. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een containerbrand.

Twee brandweermannen kregen vuurwerk tegen hun hoofd toen ze een brandende scooter aan het blussen waren.

Het vuur op het strand bij Scheveningen trok veel bekijks

Den Haag

In Den Haag is vannacht een politieagent aangereden door een auto. De agent raakte zwaargewond. Collega's hebben hem gereanimeerd. Hij is daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de auto, een 27-jarige vrouw, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie gaat er niet van uit dat er sprake is van opzet. De aanrijding was op het Kaapseplein, in de buurt van de Hoefkade. Agenten die na het incident ter plekke kwamen, werden bekogeld met stenen en vuurwerk.

Burgemeester Van Aartsen stelt dat de jaarwisseling in zijn stad "redelijk is verlopen". Hij zegt wel dat er steeds vaker zwaar vuurwerk wordt afgestoken en dat baart hem grote zorgen. Er waren 61 aanhoudingen, zes meer dan vorig jaar.

De vuurwerkshow bij de Hofvijver is goed bezocht en rustig verlopen. Dat gold ook voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen die veel mensen trokken.

Een politiemacht op straat in Amersfoort nadat het daar erg onrustig werd

Amersfoort, Utrecht

In Amersfoort zijn vannacht ongeregeldheden uitgebroken in de wijk De Koppel: 48 jongeren zijn gearresteerd.

Kort voor middernacht werd een auto in de wijk in brand gestoken. Daarna werd het steeds onrustiger en volgden er meer vernielingen. De ME greep in toen lawinepijlen op agenten werden afgeschoten.

In Utrecht was het volgens de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst vannacht rustiger dan vorig jaar. Er waren minder autobranden, 24, tegen 37 vorig jaar. In de stad zijn tijdens de jaarwisseling twintig mensen aangehouden; tien minder dan vorig jaar.

Incidenten in het land

Noord-Nederland

De politie heeft tijdens de jaarwisseling in Friesland, Groningen en Drenthe 40 mensen opgepakt, vooral voor brandstichting, vernieling en belediging. De hulpdiensten spreken van een onrustige jaarwisseling.

In het dorp Elim (Drenthe) is de ME ingezet omdat brandweermannen bij het blussen van een brand werden belaagd door tientallen jongeren. Zij gooiden volgens de politie met zwaar vuurwerk. Twee inwoners van het dorp (van 20 en 16) zijn opgepakt.

In Vlissingen zijn hulpverleners in de omgeving van de Bloemenlaan bekogeld met stenen en vuurwerk. De politie roept getuigen op zich te melden als ze meer weten over de daders.

Meldpunt

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft rond de jaarwisseling 45.000 meldingen gekregen over vuurwerkoverlast, het laagste aantal in vijf jaar. Volgens initiatiefnemer van het meldpunt Arno Bonte kwamen er een jaar eerder nog 89.000 meldingen binnen.

Het meldpunt is een idee van dertig lokale GroenLinks-fracties.

Gisteren overdag waren er verschillende incidenten met vuurwerk. In Tilburg werden zelfgemaakte explosieven in een woning gevonden, mogelijk bedoeld als vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de explosieven onschadelijk gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl