EPA
NOS NieuwsAangepast

Autoriteiten Keulen tevreden over verloop Oud en Nieuw

Burgemeester Henriette Reker van Keulen is positief over de manier waarop Oud en Nieuw in haar stad is verlopen. De Keulse politie heeft afgelopen nacht ruim 650 mensen staande gehouden; 98 procent van hen was van Noord-Afrikaanse afkomst. In totaal zijn 92 mensen gearresteerd, onder wie 16 Duitsers.

"We hebben laten zien hoe we in Keulen oud en nieuw vieren", zei Reker over de feestelijkheden in de stad afgelopen nacht. De burgemeester bedankte de veiligheidsdiensten voor hun inspanningen.

Vanochtend werd bekend dat er twee gevallen van seksueel geweld bij de politie zijn gemeld. Hiervoor is een verdachte aangehouden.

Vorig jaar

Volgens de burgemeester zijn "enkele honderden" bezoekers op het station of in de trein gevraagd te vertrekken omdat zij zich niet aan de instructies van de politie hielden.

Politiechef Mathies ontkent dat er sprake was van etnisch profileren. Hij benadrukt dat veel van de aangehouden personen zich agressief gedroegen.

De politie vreesde dat de tegengehouden groep en de aangehouden personen uit waren op een herhaling van de gebeurtenissen van vorig jaar. Toen werden in het gebied rond het Centraal Station van Keulen honderden vrouwen aangerand of bestolen.

1500 agenten

De veiligheidsmaatregelen in Keulen waren dit jaar vooral rond de Dom aangescherpt. Er waren zo'n 1500 agenten op de been. In een zone van zo'n 100 meter rond de Dom waren hekken geplaatst. Het omheinde gebied was te bereiken via toegangspoorten, waar bezoekers gecontroleerd werden op vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl