AFP
NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand in Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin steun wordt gegeven aan het al geldende staakt-het-vuren in Syrië dat door Rusland en Turkije tot stand is gebracht. Rusland, Turkije en Syrië kondigden het bestand donderdag aan. Het is het derde bestand het afgelopen jaar waarmee een eind moet komen aan de zes jaar durende oorlog in Syrië.

In de resolutie, die met algemene stemmen werd aangenomen, wordt opgeroepen snel en ongehinderd humanitaire hulp te leveren aan mensen in heel Syrië.

Astana

De VN verwelkomt in de resolutie plannen voor vredesoverleg eind januari in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Die gesprekken tussen de Syrische regering en oppositiegroepen moeten in februari worden gevolgd door overleg in Genève, onder leiding van de VN. Het overleg in Astana wordt begeleid door Rusland, Turkije en Iran.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken en een legergeneraal waren vandaag in Teheran om het bestand te bespreken met de Iraanse regering. Rusland liet weten dat president Poetin heeft gebeld met de Iraanse president Rohani over hun gezamenlijke inzet voor het vredesoverleg in Astana. Iran en Rusland hebben de hele oorlog steun verleend aan president Assad, zowel militair als diplomatiek.

Eerder vandaag dreigde een aantal Syrische rebellengroeperingen met het opzeggen van het bestand. Vooral bij Damascus zou het regeringsleger doorgaan met bombardementen en beschietingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl