NOS NieuwsAangepast

Turkije en aanslagen: dit lazen jullie het meest op NOS.nl

Het was het jaar van aanslagen in Frankrijk, België en Duitsland. De brexit, de oorlog in Syrië, de couppoging in Turkije en de overwinning van Trump. Twee van die onderwerpen, namelijk de aanslagen en de couppoging, werden ontzettend veel gelezen bij de NOS. Maar ook het datadelen van WhatsApp, het overlijden van Prince en de aanhouding van Zwarte Piet-activisten werden vaak aangeklikt.

De top-5 van meest bekeken artikelen van 2016:

5. Leger Turkije zegt macht te hebben overgenomen

In de nacht van 15 op 16 juli heerst er in Turkije chaos en verwarring als militairen op verschillende plekken opduiken en de boodschap volgt dat het leger de macht heeft overgenomen. De regering roept op tot verzet. De couppoging mislukt en in de maanden die volgen, worden tienduizenden mensen opgepakt of ontslagen.

AFP
De mobiele brigade bewaakt een brug over de Bosporus in Istanbul

4. Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn: twaalf doden

Even voor 20.00 uur op maandagavond 19 december rijdt een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. De truck rijdt tientallen meters over de markt, waarbij zeker twaalf doden en tientallen gewonden vallen. Al snel wordt uitgegaan van een aanslag. De politie pakt een man op, maar hij blijkt niet de dader. Die is een paar dagen lang voortvluchtig en wordt doodgeschoten in Italië bij een vuurgevecht met de politie.

ANP

3. Vrachtwagen rijdt in op feestvierders Nice: 80 doden

Op 14 juli is er een soortgelijke aanslag, maar dan in Nice. Daar rijdt een vrachtwagen op de boulevard dwars door het publiek dat de Franse nationale feestdag viert. De bestuurder weet de truck 2 kilometer over de drukke boulevard te rijden, voordat hij tot stilstand komt. Hij wordt door de politie doodgeschoten.

Reuters

2. 90 doden na mislukte staatsgreep Turkije, ruim 1500 arrestaties

Over de mislukte Turkse staatsgreep staat ook een tweede artikel in de top 5. Namelijk over de verwarring over het aantal slachtoffers die tijdens de coup zijn gevallen. Lange tijd is dat onduidelijk. De Turkse premier Yildirim spreekt over 161 doden, maar de waarnemend opperbevelhebber Dundar zegt dat er meer mensen zijn gedood.

AFP
Demonstranten zwaaien met de Turkse vlag op het Taksimplein na de mislukte coup

1. Russische ambassadeur in Turkije doodgeschoten, Syrië lijkt motief

En onbetwist het best gelezen artikel van dit jaar gaat over de Russische ambassadeur in Turkije die op maandag 19 december wordt doodgeschoten bij een tentoonstelling in Ankara. Een gewapende man lost van dichtbij negen schoten. Ambassadeur Andrej Karlov houdt op het moment van de aanslag een toespraak.

AFP

Meest bekeken video's

Het moment waarop de Russische ambassadeur wordt neergeschoten, is gefilmd. Ook de dader is daarop te zien. Het filmpje werd ruim 1 miljoen keer bekeken, en is daarmee de meest gekeken video van 2016. Veel buitenlandse media verwijzen naar de video bij de NOS, omdat de redactie hem snel op het internet had geplaatst.

Schokkende beelden: Russische ambassadeur doodgeschoten

Op de tweede plek een video van een heel andere orde: namelijk die van een vloedgolf die strandgasten in Vlissingen verrast. Daarbij raakt een meisje gewond.

Vloedgolf verrast strandgasten Vlissingen: meisje gewond

Op drie volgt een video over een schietpartij in Eindhoven, die door een buurtbewoner is gefilmd:

Politie schiet verdachte neer in Eindhoven (let op: heftige beelden)

9 november, de drukste nieuwsdag

En dan hebben we nog de drukste nieuwsdag, met andere woorden: de dag van de meeste bezoeken op NOS.nl en de app. Op 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wordt de site en de app 7,2 miljoen keer bezocht. Vooral de uitslagenkaart trekt veel mensen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl