Ter Mors ook op de 1.000 meter de sterkste

Aangepast

Jorien ter Mors heeft opnieuw bewezen dat ze de snelste Nederlandse sprintster is. Nadat ze bij de KPN NK afstanden gisteren al de nationale titel op de 500 meter had veroverd, was de voormalig shorttrackster vrijdag ook op de 1.000 meter de snelste.

Ter Mors, die dit seizoen het shorttracken definitief vaarwel zegde om zich volledig te richten op de langebaan, reed de kilometer in 1.15,15. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

NK afstanden: 1.000 meter (v)
KPN NK Afstanden 1.000 meter (v)

Marrit Leenstra was een tiende langzamer dan Ter Mors en greep in 1.15,25 het zilver. Ireen Wüst reed de derde tijd. Daardoor ziet het podium van de 1.000 meter er precies hetzelfde uit als een jaar geleden. Leenstra, Ter Mors en Wüst mogen dankzij hun podiumplaats ook starten op de WK afstanden in februari.

EK sprint

Jorien ter Mors en Marrit Leenstra mogen ook meedoen aan de EK sprint, het toernooi dat volgende week voor het eerst gehouden wordt in Heerenveen. Het derde ticket is opvallend genoeg voor shorttrackster Suzanne Schulting. Zij eindigde in het klassement over de 500 en de 1.000 meter als derde.

Het Europees kampioenschap valt wel samen met de NK shorttrack. Schulting weet dus nog niet waar ze gaat rijden. "Ik ga er even een nachtje over slapen en houd alle opties open", zei de Friezin.

Floor van den Brandt stond na de 500 meter nog tweede in het klassement voor de EK sprint, maar ze ging in de eerste bocht van de 1.000 meter onderuit, waardoor ze de EK sprint uit haar agenda kan gummen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Twee titels en een tweede plaats: Ter Mors is tevreden

Puntenklassement en startbewijzen

De NK afstanden gelden ook als kwalificatiewedstrijd voor de EK allround/sprint en de WK afstanden. Zowel drie sprinters als drie allrounders plaatsen zich voor de EK.

Bij de sprinters wordt dat bepaald aan de hand van een puntenklassement opgemaakt na de 500 en 1.000 meter. De topdrie van dat klassement kwalificeert zich voor de EK. De selectie van het allroundtoernooi wordt gemaakt op basis van een puntenklassement over de 1.500 en 3.000 meter (vrouwen) en de 1.500 en 5.000 meter (mannen).

Per onderdeel worden er ook drie startbewijzen verdeeld voor de WK afstanden, met uitzondering van de 5.000 meter (vrouwen) en de 10.000 meter (mannen), want op deze afstanden liggen slechts twee tickets klaar bij de finish. 

STER Reclame