China in fasen naar totaalverbod op ivoor

Aangepast
EPA | bewerking NOS

China werkt toe naar een totaalverbod op de handel in ivoor. Eind maart wordt eerst de ivoorbewerking en de verkoop voor een deel verboden, zegt het Wereld Natuur Fonds. Het totaalverbod moet op 31 december 2017 een feit zijn.

In Afrika wordt veel gejaagd op olifanten om hun ivoor. Dat wordt vaak geëxporteerd naar Azië om er sieraden van te maken.

Het Wereld Natuur Fonds juicht het besluit van China toe. "Het sluiten van 's werelds grootste ivoormarkt zal mensen in China en daarbuiten afschrikken om ivoor te kopen. Het zal voor smokkelaars van ivoor moeilijker worden om hun illegale voorraden te verkopen."

Verrast

De Chinese regering had eerder al laten weten dat de binnenlandse handel in ivoor een keer ten einde zou komen, zonder een termijn te noemen. Dat het zo snel al gebeurt, heeft het WNF aangenaam verrast.

De invoer van ivoor werd in 2015 al tijdelijk verboden. Sinds februari van dat jaar mocht het materiaal van slagtanden van bijvoorbeeld olifanten een jaar lang niet worden geïmporteerd. Het doel was om de Afrikaanse olifant te beschermen.

STER Reclame