Betonblokken voor de Brandenburger Tor in Berlijn EPA

In Europese hoofdsteden zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de viering van Oud en Nieuw. In veel binnensteden zijn betonblokken neergelegd, om een aanslag met een vrachtwagen zoals in Berlijn en Nice te voorkomen. Ook New York besloot Times Square in Manhattan tegen zulke aanslagen te beveiligen. Daar gebeurt dat met vrachtwagens gevuld met zand.

In veel Europese steden is meer politie op de been dan eerdere jaren. In Berlijn worden 1700 extra politiemensen ingezet om te zorgen dat er geen terroristische aanslag kan worden gepleegd. 

Extra beveiliging Oud en Nieuw in Europese steden

In Milaan wordt het centrale plein ook extra beschermd met betonblokken die eruitzien als bloembakken. In de stad werd IS-aanhanger Anis Amri, verantwoordelijk voor de aanslag in Berlijn, gedood. Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg vrezen de autoriteiten in Italië dat IS wraak neemt voor de dood van Amri. IS heeft al eerder gedreigd "op te rukken naar Rome".

Vrachtwagens mogen het centrum van Rome en Napels morgen niet in. Madrid zet 1600 extra politiemensen in. Op het plein Puerta del Sol, waar veel Spanjaarden traditioneel het nieuwe jaar inluiden, mogen maximaal 25.000 mensen komen om te grote drukte en risico's te voorkomen.

De burgemeester van Brussel overwoog deze week de vuurwerkshow voor de jaarwisseling te verbieden in verband met veiligheidsrisico's, maar deze week werd besloten die toch te laten doorgaan.

Odessa

In Parijs patrouilleren zwaarbewapende militairen bij de toeristische trekpleisters. Op de Champs-Élysées worden 600.000 mensen verwacht bij het vuurwerk om middernacht. In heel Frankrijk zijn 100.000 politiemensen en militairen met de jaarwisseling ingeroosterd. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs is een centraal commandocentrum ingericht dat de beveiliging van vieringen in heel Frankrijk coördineert. Ook worden extra brandweermensen ingezet, omdat er traditioneel vaak auto's in brand worden gestoken.

De politie in Oekraïne heeft een man aangehouden die van plan zou zijn een aanslag met een vrachtwagen te plegen in de stad Odessa, geïnspireerd door de aanslag in Berlijn.  

Nederland

In Nederland willen de autoriteiten weinig kwijt over extra veiligheidsmaatregelen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof liet kort na de aanslag in Berlijn wel weten dat er bij de feestdagen meer toezicht komt en dat op sommige plaatsen wegblokkades worden opgeworpen om aanslagen met een vrachtwagen of auto te voorkomen.

STER reclame