Bynder

Nederlandse start-ups haalden dit jaar minder geld op dan het jaar ervoor, maar niet alle jonge bedrijven deelden in de malaise. Het online platform Bynder is een van de start-ups die erin slaagden een grote investering binnen te halen. Een mooie opsteker, vertelt oprichter Chris Hall. "Het is veel moeilijker dan een paar jaar geleden."

Een Amerikaanse investeerder stopte dit jaar 20 miljoen euro in Bynder, een marketingsoftwarebedrijf. Daarmee belandt het bedrijf op nummer 2 in de top-10 van grootste investeringen. Hall vertelt dat hij dagelijks wordt benaderd door investeerders. Vaak zijn dat zogenoemde durfkapitalisten, fondsen die investeren in bedrijven waarin zij toekomst zien.

De investeerder die bij ons uitkwam, zag het eerder ook zitten in Twitter.

Chris Hall, oprichter van Bynder

Zo'n investeerder houdt dagelijks duizenden start-ups in de gaten en kiest na een soort sollicitatieprocedure uiteindelijk tien bedrijven om geld in te steken. "De investeerder die bij ons uitkwam, zag het eerder ook zitten in Twitter en een paar andere bedrijven die inmiddels heel groot zijn", laat Hall weten.

Top-5 investeringen

NaamSoort bedrijfInvestering
1. G-TherapeuticsMedische technologie36 miljoen euro
2. BynderSoftware20 miljoen euro
3. GitlabPlatform voor softwaremakers17,8 miljoen euro
4. NightbalanceTegen snurken12,5 miljoen euro
5. BluebeeIT en biotechniek10 miljoen euro

De medische start-up G-Therapeutics haalde dit jaar nog meer geld binnen: zo'n 36 miljoen euro. "Daardoor konden we echt beginnen met het bouwen van ons bedrijf", zegt mede-oprichter Sjaak Deckers in het NOS Radio 1 Journaal. G-Therapeutics probeert mensen met een dwarslaesie te helpen met een soort sonde. Het apparaatje wordt geïmplanteerd in het lichaam en stimuleert het ruggenmerg.

Deckers denkt dat er nog meer geld nodig is om die technologie op de markt te kunnen brengen. "Het kost nu eenmaal veel om te onderzoeken hoe we mensen met een dwarslaesie kunnen helpen. En ook het ontwikkelen van het product is duur."

De hype rond start-ups is wel een beetje voorbij.

Lorenzo van Gool van de website Startup Juncture

Maar volgens Hall is het niet makkelijk om grote investeerders binnen te halen. "De start-up-bubbel is wel een beetje doorgeprikt. Fondsen stoppen niet zomaar meer geld in beginnende bedrijfjes die vanaf hun zolderkamer werken. Investeerders willen er zeker van zijn dat een bedrijf ook wat oplevert."

Ook Lorenzo Gool van de StartupJuncture, een soort nieuwssite voor start-ups, ziet dat geldschieters kritischer zijn. "De hype rond start-ups is wel een beetje voorbij. Jonge bedrijven die iets nieuws willen maken, blijven wel populair. Maar er zijn ook veel mensen die doen alsof ze een start-up zijn, omdat ze de sfeer eromheen zo leuk vinden. Daar wordt nu wel doorheen geprikt."

STER reclame