Het zwaar beschadigde schip ligt stroomafwaarts en wordt onderzocht
NOS NieuwsAangepast

Schipper aangehouden van binnenvaartschip dat door stuw voer

De schipper van het Duitse binnenvaartschip dat gisteren tussen Sambeek en Grave door een stuw heen voer, is aangehouden. Bij de 52-jarige Slowaak is een bloedmonster afgenomen om te controleren of hij onder invloed was van alcohol. De politie voert ook technisch onderzoek op het schip uit.

Na de aanvaring zakte het waterpeil fors. De situatie is volgens Rijkswaterstaat inmiddels stabiel. De brandweer in het Noord-Limburgse Gennep probeerde vandaag te voorkomen dat een aantal woonboten op de Paesplas, aan de Maas, waterschade zou oplopen.

Woonboten in de Maas hangen scheef door het lage waterpeil

De boten hangen scheef door het snel zakkende water. Het water zakte bij Gennep sinds gisteravond van ruim 7,90 meter naar ongeveer 6 meter. Naar verwachting zakt het water in de Paesplas ook niet meer verder.

Waterschade

Volgens de gemeente Gennep valt de schade mee. Van de zeventien boten die in de Paesplas liggen, heeft er één lichte waterschade. Het water in de boot wordt weggepompt.

"We nemen alle maatregelen om te voorkomen dat het erger wordt dan het nu is", zegt burgemeester De Koning. Met pompen probeert de brandweer ervoor te zorgen dat de boten niet onder water lopen.

Sommige bewoners kunnen volgens De Koning vanavond niet op hun boot verblijven. De gemeente helpt hen opvang te vinden als dat nodig is.

Twee weken

Volgens Rijkswaterstaat zijn vijf schuiven van de stuw beschadigd. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is gestremd.

De problemen op de rivier kunnen volgens de brandweer in het ergste geval nog twee weken duren. Morgen wordt gekeken hoe groot de schade aan de stuw is. Daarna moet duidelijk worden hoelang de reparatie gaat duren.

Zo botste het schip tegen de stuw op de Maas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl