EPA

De Duitse vice-kanselier Gabriel wordt zeer waarschijnlijk de uitdager van bondskanselier Merkel bij de Duitse parlementsverkiezingen, volgend jaar september. Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement die gold als andere mogelijke kandidaat van de sociaal-democratische SPD, heeft er volgens het weekblad Der Spiegel voor gekozen om zich niet kandidaat te stellen. Daarmee ligt de bal nu volledig bij Gabriel.

Sigmar Gabriel is partijleider van de SPD, de coalitiegenoot van Merkels christen-democratische CDU/CSU-combinatie. Hij is ook minister van Economische Zaken en bekleedt daarmee een van de belangrijkste posten in Merkels regering.

Gabriel heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden over een gooi naar het lijsttrekkerschap, maar in politiek Berlijn twijfelt niemand daaraan. Veel SPD-leden hopen naar verluidt nog steeds op Schulz, omdat die bij kiezers geliefder is dan Gabriel. Maar volgens Der Spiegel wil de 61-jarige Schulz het niet opnemen tegen de partijleider.

Campagne

De SPD en de CDU zijn eigenlijk elkaars politieke tegenpolen, maar in twee van de laatste drie kabinetten regeerden de partijen samen. Dat maakt het voor de SPD moeilijk om campagne te voeren tegen Merkel. Die won in 2009 en 2013 overtuigend de verkiezingen en heeft zich al herkiesbaar gesteld. In de peilingen staat de SPD nu zo'n 15 procentpunten achter.

Uiterlijk over een maand wil de SPD officieel een kandidaat aanwijzen. De Duitse parlementsverkiezingen zijn op 17 of 24 september 2017.

STER reclame