Met een doorgeladen pistool naar de jeugdbescherming
De een had een cliënt die met een doorgeladen pistool naar een afspraak kwam. De ander werd in elkaar geslagen. Een derde kreeg fijntjes te horen dat bekend was waar hij sportte. Gezinsmanagers van Jeugdbescherming Regio Amsterdam vertellen over hun ervaringen met agressie en intimidatie door boze ouders.
Erica: schuilen onder het bureau
Een hersenschudding, een gescheurde oogkas, overal blauwe plekken. Uit het niets werd ze "lens geslagen" door een boze moeder, vertelt Erica Schriek (48) van de Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Ze kende deze cliënt al jaren, een vrouw met psychiatrische problemen. Haar kind was als baby al uit huis geplaatst. Ze ging langs om te kijken of er weer contact mogelijk was tussen moeder en kind.
Problemen verwachtte Erica dan ook niet. Toch ging de vrouw tijdens het gesprek onverwacht door het lint. "Ze schreeuwde: 'Jullie zijn klerelijers, jij en je organisatie!' Ze vloog over tafel en begon op me in te beuken. Na een aantal klappen lukte het de gang op te vluchten en heb ik onder een bureau geschuild tot de politie er was."
Een agent spoorde haar aan om aangifte te doen, iets waar ze op dat moment helemaal niet aan dacht. "Hij vroeg: 'Je bent toch niet bij de jeugdbescherming gegaan om je in elkaar te laten slaan?' De volgende dag was ik helemaal bont en blauw en heb ik samen met mijn leidinggevende aangifte gedaan."
De impact van de mishandeling was vooral groot op Erica’s gezin. Haar jonge kinderen werden angstig; kennelijk liep hun moeder gevaar als ze ging werken. Dat was het moment dat Erica besloot te stoppen.
Ze werkt nog altijd bij Jeugdbescherming, maar niet meer als gezinsmanager.
Marieke: wapen op scherp
Marieke (35, niet haar echte naam) had te maken met een cliënt die geobsedeerd door haar leek. "Hij belde soms tien keer achter elkaar, stuurde heel veel appjes en mails. Hij noemde steeds mijn naam en maakte ook stiekem opnamen van gesprekken. Op een middag hadden we hier op kantoor een afspraak met hem, zijn ex-partner en hun kind. De moeder was iets eerder en stond trillend aan de balie."
Hij had hier zomaar iemand kunnen neerschieten.
"Ze vertelde dat ze die ochtend in het bijzijn van hun zoontje door haar ex was bedreigd met een pistool. Wij hebben toen meteen de politie ingeseind. Die heeft hem op tweehonderd meter van het pand kunnen aanhouden. Hij bleek een doorgeladen pistool bij zich te hebben."
De vader zit op dit moment nog altijd vast. Wat hij precies van plan was met het vuurwapen, is onduidelijk. Marieke vermoedt dat hij het op zijn ex gemunt had en niet op haar of haar collega's. "Maar je vraagt je natuurlijk af wat er allemaal had kunnen gebeuren. Hij had zijn wapen op scherp gezet en hier zomaar iemand kunnen neerschieten."
Jurgen: subtiele bedreigingen
Jurgen (33, niet zijn echte naam) begeleidde een jongen van 17 die bekendstond als gewelddadig. Omdat de jongen zich niet aan bepaalde voorwaarden had gehouden, ging hij op huisbezoek.
Jurgen vertelde dat hij het Openbaar Ministerie op de hoogte zou brengen, waardoor de jongen opnieuw voor de rechter zou moeten verschijnen. "Hij werd binnen een paar seconden een totaal ander iemand, van rustig naar enorm agressief. Hij begon als een dolle tegen de muur te schoppen en sloeg allemaal deuken in de deur."
Dan zit je daar op de bank en denk je: wat ga ik doen als hij inderdaad uithaalt?
"Hij riep: 'Als je nu niet weggaat, doe ik dit met je hoofd!' Dan zit je daar op de bank en denk je: wat ga ik doen als hij inderdaad uithaalt? Sla ik dan terug of niet?"
Jurgen koos eieren voor zijn geld en stapte meteen op.
Meestal zijn de bedreigingen subtieler, zegt hij. "Een ouder die tijdens een eerste gesprek waarschuwt: 'Mijn kleine gaat nooit met jou mee, ik doe alles wat ik nodig vind om dat te voorkomen.' En laatst zei iemand tegen me: 'Zo, dus jij speelt voetbal? Ik zag dat het speelschema online staat.' Dan weet je dat je gegoogeld bent. Ik zeg dan maar: 'leuk dat je het hebt gezien, kom je kijken zaterdag? Kunnen we zwaaien als ik heb gescoord.'"