AFP
NOS NieuwsAangepast

Bestand Syrië lijkt grotendeels te houden

Het staakt-het-vuren in Syrië lijkt stand te houden, ondanks enkele gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op bronnen in het oorlogsgebied, verliep de nacht op het begin na rustig.

Nog geen twee uur nadat de wapenstilstand was ingegaan, werd melding gemaakt van wederzijdse schendingen in het noordwesten van Syrië. Tegen persbureau Reuters zegt een rebellengroep dat er bombardementen zijn uitgevoerd. Daarnaast zouden op andere plaatsen schoten zijn gelost.

Damascus

Bij een vallei ten noordwesten van de hoofdstad Damascus zijn vanochtend gevechten geweest tussen het Syrische leger en rebellen, laat het Syrisch Observatorium weten. Daarbij zou het Syrische leger gevechtshelikopters hebben ingezet.

Vlak voor het ingaan van het staakt-het-vuren in Syrië, gisteravond, kwamen bij luchtaanvallen in de buurt van de hoofdstad zeker 22 mensen om.

Bestand houdt

Naar aanleiding van de gevechten zei Midden-Oosten-deskundige Bertus Hendriks dat het hem niet verbaast dat het bestand wordt geschonden. Volgens hem hoeft dat niet te betekenen dat het staakt-het-vuren is mislukt. Ook de geplande vredesbesprekingen, komende maand in Kazachstan, zouden niet in gevaar hoeven te komen.

Het bestand dat voor heel Syrië is afgekondigd wordt gesteund door Rusland en Turkije. Het is onduidelijk welke rebellengroepen meedoen aan het bestand. Rusland en Turkije zeggen dat hun bondgenoten in Syrië zich eraan zullen houden en dat de strijd tegen IS zal doorgaan. Onduidelijk is of dat ook geldt voor de strijd tegen andere jihadistische groepen.

De Koerdische strijders, tegenstanders van zowel Turkije als het Syrische regime, zijn niet bij het bestand betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl