'Hillsborough'-activist weigert koninklijk lintje

Liverpool-fans eisen gerechtigheid tijdens een herdenking van de ramp AFP

De Britse hoogleraar Phil Scraton weigert uit handen van koningin Elizabeth een ridderorde in ontvangst te nemen. Hij weigert de onderscheiding uit woede over het gebrek aan steun voor de nabestaanden van de Hillsborough-ramp in 1989.

Mede door de vasthoudendheid van onderzoeker Scraton kwam er pas dit jaar een rapport van een rechtbankjury over de werkelijke toedracht van de ramp, waarbij 96 Liverpool-fans omkwamen. 

Terugblik op de Hillsborough-ramp

De jury was vernietigend over de politie. Die had al snel baldadige fans de schuld gegeven van het drama in het Hillsborough-stadion, waarin Liverpool een bekerwedstrijd speelde tegen Nottingham Forest. 

De jury concludeerde dat er veel te veel mensen waren toegelaten op de al overvolle tribunes in Sheffield. Toen daardoor problemen ontstonden, stuurden agenten mensen de verkeerde kant op. Bijna honderd supporters werden doodgedrukt en honderden mensen raakten gewond.

Phil Scraton deed jaren met een team onderzoek naar de ramp, schreef er het boek Hillsborough: de waarheid over en bleef hameren op officiële erkenning van die waarheid. Voor zijn inzet kreeg hij een eremedaille van Liverpool en kreeg hij in die stad een eredoctoraat.

Dat plaatselijke eerbetoon aanvaardde hij "in dank en nederigheid", maar Scraton weigert de nationale onderscheiding OBE (Most Excellent Order of the British Empire). "Ik kan geen eerbetoon aanvaarden op voordracht van degenen die nog steeds niet reageren op het streven van getroffen families en overlevenden naar waarheid en rechtvaardigheid", schreef hij in een verklaring.

Smartegeld

Nabestaanden eisen al jaren maatregelen tegen alle verantwoordelijke bestuurders en politiemensen die bij 'Hillsborough' betrokken waren. Een groep nabestaanden eist ook miljoenen aan smartegeld en schadevergoeding van de politie van Sheffield.

Nabestaanden Hillsborough-ramp zingen 'You'll never walk alone'