Spoorwegovergang Winsum RTV Noord / Jeroen Berkenbosch

Treinen hoeven bij Winsum niet meer elke keer te toeteren. Machinisten waren sinds het ongeluk van 18 november verplicht om een signaal af te geven op het moment dat ze de onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan naderden. 

Het getoeter veroorzaakte overlast bij omwonenden. Daarom is na overleg tussen onder meer Arriva, ProRail en omwonenden besloten de regeling aan te passen. Machinisten toeteren voortaan alleen als de situatie gevaarlijker is dan anders, bijvoorbeeld bij veel mist.

Op 18 november raakten achttien mensen gewond toen een trein van Arriva op de onbewaakte spoorwegovergang bij Winsum ontspoorde. In 2014 en 2015 waren er dodelijke ongevallen op de onbewaakte spoorwegovergang.

Kort geding

Na het ongeluk in november spanden nabestaanden van een eerder ongeval een kort geding aan. Ze wilden dat er een verkeersregelaar zou worden aangesteld, maar daar ging de rechter niet in mee. Wel waren machinisten vanaf dat moment verplicht om te toeteren bij het passeren van de overgang.

Volgens advocaat Arvin Kolder zijn de nabestaanden en omwonenden tevreden met de uitkomst van het overleg, meldt RTV Noord. "Een genuanceerde oplossing is bereikt."

Geen onderzoek

Gisteren werd bekend dat de Onderzoekraad voor Veiligheid (OVV) het treinongeval van 18 november niet verder zal onderzoeken. Bij een verkennend onderzoek kwam de OVV tot de conclusie dat het ongeval waarschijnlijk gebeurde doordat de bestuurder van een melkwagen de naderende trein niet tijdig opmerkte. De OVV gaat over een jaar beoordelen welke maatregelen er genomen zijn om onbewaakte overwegen te verbeteren.

In januari moet er een noodweg komen bij Winsum, die het voor autoverkeer mogelijk moet maken om de beruchte overweg te omzeilen.

STER reclame