Kim Clijsters is voor het eerst winnares geworden van de Australian Open. De Belgische nummer drie van de wereld was in een boeiende finale in Melbourne met 3-6, 6-3, 6-3 de als negende geplaatste Li Na de baas.

Li's poging om de eerste Aziatische winnares te worden van een grand slam-toernooi kende geen hoopvolle start. Clijsters pakte overtuigend de eerste acht punten van de partij en leek hard op weg naar haar vierde grand slam-zege.

Een ronde eerder had Li tegen wereldranglijstaanvoerster Caroline Wozniacki echter al haar vechtersmentaliteit laten zien en ook ditmaal beet ze zich stevig vast in haar tegenstandster. Met haar kanonskogels kreeg ze steeds meer vat op de snelheid van Clijsters, van wie ze eerder dit jaar in Sydney nog in twee sets had gewonnen.

Spelvariatie

De 28-jarige Chinese brak terug en pakte bij 3-3 op haar beurt een break voorsprong. Ineens leek Clijsters even niet meer te weten wat de goede methode was om Li aan te pakken: keer op keer maakte de Vlaamse de verkeerde keuze.

Met een schitterende crosscourt passing pakte Li de set, maar vervolgens wist ze haar hoge niveau niet vast te houden. Tegelijkertijd begon de variatie die de drievoudig winnares van de US Open in haar spel legde, vruchten af te werpen.

Clijsters had het heft in handen, won de tweede set en kwam in de derde weer op 2-0 door acht punten op rij te winnen. Dit keer lukte het Li, die als eerste Chinese de finale van een grand slam-toernooi had weten te bereiken, niet meer om het tij nog te keren.

Geestig

Na haar zege barstte Clijsters in tranen uit, maar de waterlanders maakten al gauw plaats voor een lach tijdens de prijsuitreiking. De Vlaamse en vooral Li vermaakten de fans al twee weken met geestige uitspraken en ook dit keer stelden ze niet teleur.

Tijdens elk interview kon Li het niet nalaten om haar man te plagen met zijn gesnurk en andere onhebbelijkheden. Nu maakte ze het, op haar manier, goed: "Of je nu mooi of lelijk bent, dik of dun; ik zal altijd van je blijven houden."

Ze kon goed leven met de nederlaag. Met het halen van de finale had Li al de heldenstatus bereikt in haar land. "Het maakte mij niet uit of ik zou winnen of verliezen. Ik heb mijn beste tennis hier laten zien. Ik ben heel trots op mezelf. Kim heeft toch meer ervaring dan ik. Ik moet nog een stapje maken. Misschien lukt dat volgende keer."

Aussie Kim

Clijsters dankte een tandarts die haar in Melbourne had geholpen toen er een stukje van haar tand brak en haar oom voor het dragen van de oerlelijke maar gelukbrengende groene broek. De nieuwe kampioene, die in het verleden een relatie heeft gehad met de Australische Lleyton Hewitt, besloot met: "Nu ik hier gewonnen heb, mogen jullie mij pas echt Aussie Kim noemen!"

STER reclame