Ewout de Bruijn / NOS

Het oude zwembad in Culemborg zou naast een islamitisch gebedshuis ook een thuishonk worden voor jongeren uit de moslimgemeenschap in de stad. Dat vertelde de voorzitter van de organisatie Moslimjongeren Culemborg, Kamal Benmoghyt, in het NOS Radio 1 Journaal.

Gisteravond werd de toekomstige moskee grotendeels verwoest door een brand. De politie weet nog niet of de brand is aangestoken.

Benmoghyt ging direct kijken toen hij hoorde van de brand. "Er was veel rook en het vuur ging meters de lucht in." Hij was ook niet de enige toeschouwer. "We stonden daar met wel honderd man, onder wie ook moslims die hun moskee in vlammen op zagen gaan en niks konden doen. Een verschrikkelijk moment." 

We zijn nooit bedreigd en hebben ook nooit eerder te maken gehad met vandalisme.

Kamal Benmoghyt

Het oude zwembad werd afgelopen zomer voor 410.000 euro gekocht door de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg. "We wilden er een islamitisch centrum van maken gericht op studies voor jong en oud. Daarnaast moest het een ontmoetingsplek worden met een bibliotheek en allerlei activiteiten, niet alleen een gebedshuis."

Ook Benmoghyt weet niet of de brand is aangestoken. "We hebben in Culemborg nooit iets gemerkt van mensen die tegen de moskee zijn. We zijn nooit bedreigd en hebben ook nooit eerder te maken gehad met vandalisme."

Surveilleren

Enkele uren na de brand in de moskee gingen in en bij de wijk Terweijde zes auto's in vlammen op. "Het is lastig te zeggen of dat er iets mee te maken heeft. De auto's zijn van mensen met allerlei achtergronden, moslim en niet-moslim."

Autobranden in Culemborg

Moslimjongeren zijn van plan om rond de jaarwisseling in Culemborg te surveilleren om vandalisme en autobranden te voorkomen. Wat er nu met het uitgebrande zwembad gaat gebeuren, is niet bekend.

Zeven moskeeën uit onder meer Rotterdam en Amsterdam zamelen tijdens het vrijdaggebed geld in voor de moskee in Culemborg. De initiatiefnemers willen op die manier "de materiële schade verzachten".

STER reclame