NOS / ANP
NOS VoetbalAangepast

Mijn 2016: de rotzooi in Enschede maakte een man van Ziyech

  • Jitse Bos

    Redacteur

  • Jitse Bos

    Redacteur

Als 2016 voor iemand een roerig jaar was, dan was dat wel voor Hakim Ziyech. De Marokkaanse middenvelder speelde degradatievoetbal met FC Twente, hield zich staande tijdens de crisis in Enschede en verdiende afgelopen zomer een mooie transfer naar Ajax.

Twente stond tijdens de winterstop van vorig seizoen op de voorlaatste plaats in de eredivisie. Ook Ziyech, die wel zijn doelpunten meepikte, kreeg Twente in eerste instantie niet op de rails. De verwachting was dat Ziyech in diezelfde winterstop een transfer zou maken. Maar hij bleef. Ziyech wilde graag weg, maar klaagde niet toen hij toch moest blijven. Hij bleef presteren. De doelpunten reeg hij aaneen en hij leverde de ene na de andere assist.

"Ik ben bij Twente een man geworden", zegt hij nu. "Ik heb daar dingen gezien die je liever niet wil zien. En als je daar dan toch de kar blijft trekken, dan word je wel volwassen. Groei je ook als mens. Uiteindelijk is het dus goed geweest voor mijn ontwikkeling. Achteraf…"

Pro Shots
Hakim Ziyech geeft aan dat zijn team met het hoofd moet spelen

In januari 2016 begon de opmars van FC Twente. Met Ziyech als kapitein haalde de Enschedese ploeg maar liefst 30 punten, waarmee het klom naar de dertiende plaats op de ranglijst. Ziyech eindigde het seizoen met 17 doelpunten en 12 assists. Nu Ziyech weg is bij Twente, draait het team nog steeds. De Tukkers staan dit seizoen na 17 wedstrijden op de 7de plaats in de eredivisie. Maar dat het nu zo goed gaat met Twente, doet Ziyech niet zo veel.

"Daar heb ik geen gevoel bij. Ik heb sowieso geen gevoel voor welke club dan ook... Ik ben geen speler met clubliefde. Het is gewoon mijn werk, dus ik zal nooit een clublogo kussen en gewoon juichen als ik scoor tegen een club waar ik eerder voor heb gespeeld. Ik heb diep respect voor de club FC Twente, maar niet voor sommige mensen die daar hebben gewerkt. Ik ben nu speler van Ajax."

Toen Overmars publiekelijk aangaf mij niet te willen halen, heb ik een streep gezet door Ajax.

Hakim Ziyech

Dat hij nu speler van Ajax is, had Ziyech afgelopen zomer lange tijd niet gedacht. "Toen Overmars publiekelijk aangaf mij niet te willen halen, heb ik een streep gezet door Ajax. Of dat een tegenvaller was? Nou ja, het was graag of niet. En op dat moment wilde Ajax me niet."

De nederlaag in de Champions League tegen FK Rostov (4-1) en de oplaaiende publieke opinie zorgden ervoor dat Ajax toch weer informeerde bij Mustapha Nakhli, de zaakwaarnemer van Ziyech.

"Toen ze alsnog aanklopten heb ik nog wel gevraagd waarom ze mij in eerste instantie niet wilden. En ik heb er uitleg over gekregen. Overmars liet weten dat er interesse was voor een paar middenvelders. Voor mij was het toen duidelijk dat Ajax de ideale stap was, want ik wilde heel graag nog een tussenstap in Nederland maken, voordat ik naar het buitenland ga."

ANP
Hakim Ziyech samen met Anwar El Ghazi tijdens een van zijn eerste trainingen bij Ajax

Ziyech had al in het buitenland kunnen spelen, als hij dat had gewild. "Er waren wel aanbiedingen van grotere clubs. Uit de Premier League, Bundesliga, Spanje, Turkije. Ik kon dus naar veel landen, maar Nederland leek me het beste."

"Want veel mensen vergeten dat ik pas 23 ben. En ik denk dat ik afgelopen zomer nog niet klaar was om op mezelf naar het buitenland te gaan. Misschien qua voetbalkwaliteit wel, maar je moet je er ook goed bij voelen. Anders kan je niet presteren. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat nog een of twee jaar Nederland het beste voor me is."

Het kan snel gaan. Ajax is niet mijn eindstation. Ik heb ook mijn ambitie en mijn dromen.

Hakim Ziyech

En dus is het niet ondenkbaar dat Ziyech na één seizoen weer vertrekt bij Ajax. "In het voetbal kan het raar lopen. Kijk naar Kevin Strootman, die ging binnen een jaar van Sparta, naar Utrecht, naar PSV. Het kan snel gaan. Ajax is niet mijn eindstation. Ik heb ook mijn ambitie en mijn dromen."

Verdedigende arbeid

Om die dromen te verwezenlijken, moet Ziyech nog wel sleutelen aan zijn eigen spel. Dat beseft hij maar al te goed. "Ik moet nog een completere voetballer worden. Aanvallend heb ik me al wel bewezen. Maar ja, in de top hoort ook verdedigende arbeid. Dat hoort ook bij de visie van Peter Bosz."

Ziyech vervolgt: "Ik heb de statistieken niet gezien, maar ik voel wel dat ik meer kilometers maak tijdens wedstrijden. Bosz is heel duidelijk. Hij heeft een bepaalde visie en je ziet dat iedereen die serieus neemt en goed wil uitvoeren. Daarin is hij heel anders dan normale trainers", zegt Ziyech, die eerder samenwerkte met Marco van Basten, Dwight Lodeweges, Alfred Schreuder en René Hake.

"Ik heb twee goede trainers gehad: Schreuder en Bosz. Dat zijn de twee besten."

ANP
Hakim Ziyech viert zijn eerste eredivisiedoelpunt voor Ajax.

Ziyech worstelt met het feit dat er soms nog negatief wordt gesproken over Marokkaanse voetballers. Hij hoopt dan ook dat hij ooit bij een topclub terechtkomt en daar ook een bepalende speler kan zijn. "Ik kan een voorbeeld zijn voor andere Marokkaanse jongens", aldus Ziyech.

"Marokkaanse jongeren worden over één kam geschoren. Dat stoort me niet, want ik kan het toch niet veranderen. Maar ik heb wel de behoefte om het tegendeel te bewijzen. Het gaat erom dat je de juiste mensen om je heen hebt. Die je op je plek zetten in plaats van alleen maar complimentjes geven."

2016: het jaar van Hakim Ziyech

Gudelj

Ziyech zweert bij zijn vrienden, familie en zaakwaarnemer. Mede daardoor zal hij nooit opgeven en er alles uithalen wat er inzit. Deze instelling staat haaks op de mening van Nemanja Gudelj. De Servische middenvelder liet weten dat hij het mentaal niet kan opbrengen om op de reservebank te zitten.

"Tja, wat moet ik tegen Nemanja Gudelj zeggen als hij het niet meer kan opbrengen? Niets. Ik weet alleen wel dat ik het anders zou doen. Ik zou me terugknokken."

Nog beter in 2017

En hoe kijkt Ziyech naar de tweede seizoenshelft? "Ik heb niet het gevoel dat ik bij Ajax nu al zo belangrijk ben als ik bij FC Twente was", benadrukt hij.

"De echte Hakim Ziyech moet ik Ajax nog laten zien. Dat vind ik echt. Ik ben nog niet vaak genoeg beslissend geweest, wat natuurlijk wel een kwaliteit van me is. Bij FC Twente was ik bijna iedere week beslissend. En de competitie is niet veranderd, het niveau is hetzelfde, dus dat kan ik bij Ajax ook zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl