Landschap van Bears Ears Bureau of Land Management - CC BY 2.0

President Obama heeft twee gebieden in Utah en Nevada uitgeroepen tot nationaal monument, ondanks veel protest tegen de plannen. 

De status van nationaal monument betekent dat de natuur in die gebieden beschermd moet worden. In Utah gaat het om een stuk land van 5500 vierkante kilometer, dat is ongeveer net zo groot als Gelderland en Flevoland samen. Het gebied wordt Bears Ears genoemd.

In Bears Ears zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, verschillende indianenstammen. Die zijn dan ook erg blij met de beschermde status van de grond die heilig voor ze is. Ook natuurbeschermers zijn opgelucht over het besluit.

In Nevada gaat het om een kleiner gebied waar rotskunst is gevonden en ook zeldzame fossielen en sporen van dinosaurussen.

Tegenstand

Veel bewoners van de gebieden zijn juist tegen de beschermde status, omdat ze bang zijn dat hun mogelijkheden beperkt worden om het land te ontginnen.

Ook de Republikeinse leiders in de staat Utah zijn niet te spreken over de beschermde status. Senator Mike Lee heeft al beloofd alles op alles te zetten om het besluit van Democraat Obama ongedaan te maken.

STER reclame