John Kerry Reuters

VS en Israël wisselen harde woorden over nederzettingen

tijd van publicatie Aangepast

De scheidende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwt dat een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict in gevaar komt door het nederzettingenbeleid van Israël. Daarom heeft de VS geen gebruik gemaakt van zijn veto in de Veiligheidsraad toen die stemde over een resolutie waarin wordt aangedrongen op een Israëlische bouwstop in Palestijnse gebied, zegt Kerry.

In een soort afscheidstoespraak op zijn departement verdedigde hij de koers van president Obama, die over een paar weken de macht overdraagt. Aankomend president Trump haalde vandaag hard uit naar de VN-Veiligheidsraad. "We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en zo respectloos wordt behandeld", twitterde Trump.

Hij zei dat Israël nog een paar weken moet "volhouden", doelend op zijn beëdiging in januari, en dat de koers onder hem anders zal zijn.

Hoop op vrede

John Kerry zei dat de Amerikanen al jaren aandringen op een twee-statenoplossing, maar dat die door de Israëlische bouwplannen wordt belemmerd. "We kunnen niet werkeloos toezien en zwijgen als we de hoop op vrede zien vervliegen."

In een reactie op kritiek van Israël en Trump zei Kerry dat er twee keuzes zijn voor Israël als dat land een twee-statenoplossing afwijst. "Dan kan het Joods zijn, of democratisch. Allebei tegelijk kan niet."

Hij onderstreepte dat de VN-resolutie over Israël niet was ingediend door de Verenigde Staten. Dat het voorstel niet werd getroffen door een Amerikaans veto, paste volgens Kerry in het beleid van opeenvolgende regeringen. "En dat beleid is gericht op vrede met een twee-statenoplossing."

Eenzijdig

Israël verwijt Kerry eenzijdigheid en zegt dat hij bevooroordeeld is. "Hij richt zich obsessief op de nederzettingen, maar negeert de kern van het conflict. En die is dat de Palestijnen geen Israëlische staat accepteren, met welke grenzen dan ook", zei een woordvoerder van premier Netanyahu. 

De premier zelf noemde de toespraak van Kerry later een grote teleurstelling. "Een vol uur lang viel hij de enige democratische staat in het Midden-Oosten aan", zei Netanyahu. Ook hij zei dat de Amerikaanse minister zich eenzijdig focust op Israëlische nederzettingen. 

STER reclame