NOS NieuwsAangepast

OM: dader Berlijn was zeer waarschijnlijk in Nijmegen

De vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn is twee dagen na de aanslag zeer waarschijnlijk in Nijmegen geweest. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Anis Amri daar op het station een gratis sim-kaart heeft gekregen.

Justitie reageert daarmee op berichten in Italiaanse media. Die meldden vanochtend dat Amri na de aanslag via Nederland naar Frankrijk en Italië is gevlucht.

Amri is hoogstwaarschijnlijk ook te zien op bewakingsbeelden die in het station van Nijmegen zijn gemaakt. Die beelden worden nog onderzocht, maar het gaat om dezelfde man die in Lyon is gezien en van wie wordt gedacht dat het Amri is, zegt het OM.

Promotieactie

De gratis simkaart die Amri op zak had was van Vodafone. Die provider heeft gekeken of de kaart ook gebruikt is, maar zegt dat de simkaart nooit geactiveerd is. Hij heeft hem dus niet in zijn telefoon gestopt.

Vorige week woensdag was er op het station van Nijmegen een promotieactie van Vodafone. Medewerkers deelden simkaarten uit waar een klein beetje beltegoed op stond en mensen konden op de foto in een soort kerstdecor.

Het is niet duidelijk of het promotieteam de kaart aan Amri heeft gegeven of dat hij die van iemand anders heeft gekregen of op straat heeft gevonden. Toch heeft de provider voor de zekerheid alle foto's die zijn gemaakt en gegevens die zijn verzameld, aan de politie gegeven.

OM: dader Berlijn was zeer waarschijnlijk in Nijmegen

Reconstructie

Het is niet bekend wanneer en in welke richting de Tunesiër Nijmegen heeft verlaten. Alle mogelijke reisroutes worden nu gereconstrueerd, zegt het OM. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Amri in Nederland hulp heeft gehad van derden.

Amri werd eind vorige week doodgeschoten in een voorstad van Milaan. Omdat hij een Nederlandse sim-kaart bij zich had, heeft de Italiaanse politie toen meteen contact gezocht met het OM. Daarop heeft het Landelijk Parket bewakingsbeelden opgevraagd van alle locaties waar de sim-kaart kon zijn uitgedeeld.

Contactpersoon

Intussen heeft de politie in Berlijn een mogelijke handlanger van Amri opgepakt. Het gaat om een 40-jarige Tunesiër met wie Amri geregeld contact zou hebben gehad. Het nummer van de man stond in Amri's telefoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl