Aangepast

'De Russische atletiekfederatie uitsluiten is pure politiek'

Vera Rebrik, een 27-jarige speerwerpster, is geboren en getogen in Jalta op de Krim. De atlete kwam meerdere keren voor de Oekraïense nationale atletiekploeg uit, totdat Rusland eind 2014 de Krim annexeerde. Rebrik moest toen kiezen: voor Oekraïne uitkomen of Rusland.

"Ik heb er niet over gedacht om te verhuizen. Ik ben in Jalta geboren, ik ben er opgegroeid. Op de Krim. Ik woon hier en ik ben niet van plan ergens anders heen te gaan. Als ik ervoor had gekozen om voor Oekraïne uit te komen, dan zou ik de Krim hebben moeten verlaten."

Vanaf dan traint Rebrik met de Russische atletiekploeg voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar zou de meervoudig kampioen hoge ogen gooien. Tot de Russische atletiekfederatie vlak voor de Spelen wordt geschorst vanwege een omvangrijk dopingschandaal.

'De Russische atletiekfederatie uitsluiten is pure politiek'

De internationale atletiekfederatie IAAF besloot afgelopen juni om een voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond te handhaven. Rusland deed in de ogen van de IAAF te weinig om het antidopingbeleid op orde te krijgen.

De Russische atletiekbond werd vorig jaar november al geschorst, nadat het wereldantidopingagentschap WADA in een onderzoek concludeerde dat er in Rusland sprake was van door de staat georganiseerd dopegebruik door de atleten.

Vera Rebrik tijdens een wedstrijd speerwerpen in Moskou

Rebrik kon niet geloven dat ze werd uitgesloten. "Ik had direct een nare bijsmaak na de beslissing. Maar ik dacht: misschien is het wel niet waar. Ik wilde niet in het slechtste scenario geloven. Natuurlijk moest ik huilen."

Haar trainer Jaroslav Litvinov probeerde alles om haar alsnog naar de Spelen te krijgen. "We hebben brieven geschreven om alles uit te leggen. In de eerste schreven we dat Vera nooit op doping is betrapt. In de tweede legden we uit dat we tot 2014 voor Oekraïne uitkwamen en dat we niks met Rusland te maken hadden, ook niet als het gaat over doping."

Toch heeft Rebrik nooit spijt gehad van haar beslissing om voor Rusland uit te komen. "Ik ben ervan overtuigd dat ik de juist beslissing heb genomen. Alles gebeurde zoals het moest gebeuren."

  • Nieuwsuur
    Rebrik wint de eerste prijs bij een wedstrijd kogelstoten op de Krim
  • Nieuwsuur
    Vera Rebrik tijdens een training speerwerpen
  • Nieuwsuur
    Trainer Jaroslav Litvinov

De schorsing van Rebrik geldt nog steeds. Het blijft voor haar onduidelijk wat de toekomst zal brengen. In 2017 zijn er wereldkampioenschappen atletiek in Londen. Niemand weet nog of de Russen daaraan mogen meedoen. Ook deelname aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokio staat nog niet vast.

Russische functionarissen erkennen nu in The New York Times dat er wel degelijk sprake is geweest van een 'geïnstitutionaliseerd' systeem van doping en dat er "veel mis" was in Rusland qua doping. Ze zeggen er overigens bij dat het niet door de staat werd georganiseerd.

Tot voor kort beschuldigden de Russische president Valdimir Poetin en sportminister Vitali Moetko de sportwereld ervan Rusland zwart te willen maken met de dopingbeschuldigingen. Het zou allemaal politiek zijn geweest.

Rebrik is het daarmee eens. "Volgens mij is het pure politiek om de Rusland uit te sluiten en om atleten niet mee te laten doen aan internationale wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl