Drukte op een rondweg in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Stapvoets in het centrum, ook in de provincie

Tijdens de spits alleen nog maar stapvoets rijden in de stadscentra van provinciesteden als Kampen, Zwolle en Leeuwarden. Volgens het verkeerskenniscentrum CROW gaat dat gebeuren, als er de komende jaren niets verandert.

In Zwolle, bijvoorbeeld, zien sommige mensen het al drukker worden de laatste jaren. Rond het station worden verkeersregelaars ingezet om de drukte op te vangen. "En dat in Zwolle", jammert een automobilist.

Een buschauffeur merkt dat het op dit moment een stuk rustiger is. Vakantieperiode. "Haast slaapverwekkend", noemt hij het. Maar tijdens de tien jaar waarin hij al rondrijdt, heeft hij het "veel drukker" zien worden. Ook een Zwolse taxichauffeur merkt het ook. "Zeker het afgelopen half jaar. Ze hebben maatregelen genomen, maar het slibt toch dicht."

Aanpak buiten de Randstad is mondjesmaat.

Filip van As

"Er is ontzettend veel oponthoud af en toe. Normaal doe je er van Noord-Zwolle naar Zuid-Zwolle twintig minuten over. In de spits is dat nu veertig of vijftig minuten."

De Zwolse wethouder Filip van As herkent het algemene beeld dat het drukker wordt op de weg. Maar zijn stad neemt wél maatregelen, zegt hij: "Al jarenlang." Ze proberen in de stad vooral meer mensen via het openbaar vervoer te laten reizen en de fiets.

Van As vindt dat er in de fileproblematiek te veel aandacht gaat naar de Randstad. "De aanpak is allemaal mondjesmaat. Dat heeft alles te maken met het feit dat het kabinet het grootste probleem blijkbaar niet in de regio ziet."

Volgens de ANWB nemen al veel gemeentes maatregelen. Eén oplossing die werkt voor elke stad, die bestaat volgens woordvoerder Ad Vonk niet. "Het is heel complexe materie. Op elke plek is weer een andere dynamiek."

Hij somt een aantal opties op die kunnen helpen: deelauto's, overstappunten voor het openbaar vervoer, investeren in de fietsinfrastructuur. "Want als je een weg verbreedt, betekent het niet dat een stad de snellere toestroom van verkeer ook aan kan."

Waar het hem vooral om gaat: er zijn talloze oplossingen, maar het is vooral belangrijk dat alle partijen dat op elkaar afstemmen. Het is belangrijk dat er meer regie is tussen wegbeheerders en wat gemeentes doen."

Daar valt nog wel wat te winnen, vindt hij. "Het kan soms het heel lang duren voordat er een oplossing komt voor een verkeersprobleem."

De taxichauffeur uit Zwolle had het graag anders gezien. "Ik zit af en toe met klanten in de auto en dan zeg ik weleens: ik wou dat ik er overheen kon vliegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl