Het hotel in Valkenburg waar de mannen naartoe gingen Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de celstraf van een verdachte in de Valkenburgse zedenzaak grotendeels opgeheven. Een man die van de rechter vijf maanden cel kreeg opgelegd, hoeft nu van het hof maar een dag te zitten. Wel krijgt hij nog een taakstraf van 210 uur.

Vier verdachten zijn door het hof vrijgesproken. In 22 zaken handhaaft het hof eerdere vonnissen van een dag celstraf met werkstraffen van 170 tot 270 uur. Een van hen krijgt ook een half jaar voorwaardelijk.

In de Valkenburgse zedenzaak werd een 16-jarig meisje door een loverboy gedwongen tot seks tegen betaling met tientallen mannen. Seks met een minderjarige is strafbaar. Het hof zegt dat de mannen ook straf verdienen, omdat ze niet de leeftijd van het meisje hebben gecontroleerd.

Niet bewezen

Het Openbaar Ministerie had tegen alle verdachten celstraffen geëist van twintig weken tot anderhalf jaar, maar dat ging de rechters veel te ver. Van vier verdachten is volgens het hof niet bewezen dat ze seks hadden met het meisje. Verder zouden de mannen niet de intentie hebben gehad om met een minderjarige seks te hebben. Daarom vinden de rechters "substantiële gevangenisstraffen" niet gepast.

De rechtbank in Maastricht had in eerste instantie twee gevangenisstraffen opgelegd, van respectievelijk vijf en zes maanden. Verder werden vooral taakstraffen uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan omdat het meer gevangenisstraffen wilde.

STER reclame