Evacuatie uit Aleppo AFP

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat Turkije en Rusland een wapenstilstand zijn overeengekomen voor heel Syrië. Het plan zou worden voorgelegd aan alle partijen die bij het conflict betrokken zijn en het staakt-het-vuren zou komende nacht ingaan. Terroristische groepen worden niet betrokken bij de overeenkomst, meldt Anadolu, zonder namen van partijen te noemen.

Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat hij niet genoeg informatie heeft om dit bericht te bevestigen, maar volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken klopt het. Hij zegt dat nu hard moet worden gewerkt aan een diplomatieke oplossing voor de toekomst van Syrië. Volgens hem kan president Assad in elk geval geen rol spelen in een nieuwe regering, omdat de oppositie hem niet accepteert.  

Begin deze maand werd al een wapenstilstand van kracht in Aleppo, maar die zou niet door alle partijen zijn nageleefd. Dat vertraagde de evacuatie van burgers en rebellen uit het oosten van de Syrische stad.

Stappenplan

Turkije, Rusland en Iran maakten vorige week al eerste afspraken over een wapenstilstand voor heel Syrië. Ze stelden een stappenplan op om vrede in Syrië te bereiken.

STER reclame