Woningbouw in de joodse nederzetting Har Homa in Oost-Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

'Besluit over joodse woningen in Oost-Jeruzalem uitgesteld'

In Jeruzalem is het besluit over de omstreden bouw van woningen in het oostelijk deel van de stad uitgesteld. Een gemeentelijk comité zal vandaag toch niet stemmen over de bouw van honderden Israëlische woningen, melden onder meer persbureau Reuters en Franse media.

Het verzoek om het bouwplan niet in stemming te brengen, komt van premier Netanyahu. Die zou daarmee de relatie met de VS niet verder onder druk willen zetten, omdat later vandaag de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken een speech houdt over de Palestijns-Israëlische relatie.

De joodse woningen moeten komen in Palestijns gebied en zijn daarom omstreden. Oost-Jeruzalem behoort tot de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, maar Israël beschouwt het sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 als deel van de joodse hoofdstad en dus als Israëlisch.

Onverwachte wending

Het uitstel van de bouwplannen komt erg onverwacht. De afgelopen dagen hamerde Israël er juist op dat het zijn eigen beslissingen neemt, ondanks toenemende buitenlandse druk.

Vrijdag nam de VN-veiligheidsraad een resolutie aan waarin staat dat de uitbreiding van joodse nederzettingen "onmiddellijk en volledig" moet worden gestaakt. Dat kon doordat Amerika zich onthield van stemming. Ook dat was onverwacht. Eerder gebruikte Amerika vaak zijn veto tegen resoluties van de VN waarin Israël werd veroordeeld.

Israël reageerde furieus. Premier Netayahu liet weten dat hij zich niet zou houden aan de resolutie en maakte later bekend dat hij de financiële bijdrage aan een aantal VN-instellingen had stopgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl