Explosie of vuurwerk in Bangkok? Facebook ziet het verschil niet

Een screenshot van de melding op Facebook Facebook

Facebook heeft aan gebruikers in Bangkok gevraagd of ze veilig waren na een explosie in de stad. Maar die explosie bleek nogal mee te vallen. Toch werd de veiligheidscheck ingeschakeld, meldt de BBC.

Met die optie kunnen gebruikers aangeven of ze ongedeerd zijn, bijvoorbeeld na een aanslag. In dit geval werd de veiligheidscheck ingeschakeld nadat een demonstrant met vuurwerk had gegooid bij een protestactie in de buurt van een overheidsgebouw.

Het incident werd hoger ingeschaald door een partij waarmee Facebook samenwerkt. Die partij bekijkt of veel mensen over een bepaald voorval een bericht posten. Op basis daarvan komt zo'n waarschuwing tot stand. Wat er nu precies mis is gegaan, is onduidelijk.

De veiligheidsoptie is sinds 2014 beschikbaar op Facebook. In eerste instantie werd de check handmatig ingeschakeld, nu heeft het social media-platform ervoor gekozen om de optie te activeren als veel mensen in dezelfde omgeving erover posten op Facebook.

Door de veiligheidscheck werd het bericht over de explosie al snel als nieuws aangenomen. De website bangkokinformer.com publiceerde zelfs een video van de BBC over de explosie. In werkelijkheid dateerde die video van een aanslag in Bangkok uit 2015.

Het ging dit jaar eerder mis met de veiligheidscheck van Facebook. Op 27 maart werd aan gebruikers in Europa en de VS gevraagd of ze veilig waren, omdat ze in de buurt zouden zijn van Lahore in Pakistan. Daar was op die dag een zware aanslag.