ANP

Na jaren van dalingen is dit jaar het aantal autobranden juist weer flink toegenomen. Het aantal meldingen is gestegen van 5500 in 2015 naar iets meer dan 6000 dit jaar, blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl.

Het is een stijging van ongeveer 10 procent. De afgelopen jaren was er een dalende trend zichtbaar: in 2012 waren er nog meer dan 7000 geregistreerde autobranden.

'Na de autobrand voelen we ons hier minder veilig'

Gemiddeld worden er elke dag ongeveer vijftien meldingen van autobranden geregistreerd. Nieuwjaarsdag is de enige uitzondering. Op 1 januari 2016 werden ruim vier keer zoveel meldingen gedaan als gemiddeld. Dit is lager dan 2015, toen er op Nieuwjaarsdag zes keer meer autobranden gemeld werden dan gemiddeld.

De meeste meldingen waren in de grote steden, maar dat waren er niet meer dan vorige jaren. In wat kleinere plaatsen nam het aantal autobranden wel flink toe.

Kijk hieronder op de kaart hoeveel meldingen er zijn gedaan in jouw woonplaats:

Dat het aantal autobranden weer toeneemt, wordt ook gezien door de verzekeringsmaatschappijen. Ongeveer twee derde van alle auto's is verzekerd voor brandschade. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat er in de eerste negen maanden van dit jaar zo'n 10 procent meer brandschade-gevallen zijn gemeld.

De verzekeringsmaatschappijen hebben geen verklaring voor de toename. "Het zijn allerlei autotypes die in de brand vliegen op uiteenlopende plekken", zegt een woordvoerder van het verbond.

Spontaan in brand

Deskundigen zeggen dat er eigenlijk maar een verklaring kan zijn: brandstichting. Doordat auto's technisch steeds beter worden, is er nauwelijks kans dat een voertuig spontaan in brand vliegt als het stilstaat.

Opvallend is dat relatief veel autobranden 's nachts worden gemeld. Bijna een derde van de meldingen werd in 2016 gedaan tussen middernacht en 06.00 uur ochtends. De grootste piek zit tussen 02.00 en 03.00 uur.

STER reclame