Pakketten worden op maat verpakt met de machine van Neopost
NOS NieuwsAangepast

Verpakkingsbedrijf wil af van loze ruimte bij internetpakjes

Het aantal pakjes dat we via internet bestellen, groeit hard en daarmee ook de irritatie over loze verpakkingsruimte. De doos waarin een pakket bezorgd wordt, is meestal veel groter dan het bestelde product zelf. Neopost uit Drachten zegt een oplossing te hebben.

Het bedrijf handelde eerst in frankeermachines en machines om brieven in enveloppen te doen voor bijvoorbeeld banken en de Belastingdienst. "Die markt zagen we teruglopen omdat steeds meer digitaal gaat", zegt verkoopmanager Marc Aandeweg.

Een ommezwaai was dus noodzakelijk. "Veel onderdelen die wij bestelden voor onze fabriek, kwamen in veel te grote dozen. Zo kwamen onze medewerkers op het idee om hier wat op te verzinnen." Samen met Docdata, dat de internetbestellingen afhandelt voor onder meer Bol.com, ontwikkelde het bedrijf een machine die pakketjes in dozen verpakt, en dan precies op maat.

De meeste bedrijven pakken hun pakjes nog met de hand in. "Zelfs bedrijven als Amazon", zegt René de Koster, hoogleraar Logistiek aan de Erasmus Universiteit. Dat kost niet alleen meer tijd maar ook veel meer verpakkingsmateriaal. De kosten zijn dus hoger en het is slechter voor het milieu.

CEVA Logistics in Venray, een grote speler op dit gebied, heeft sinds twee weken de machine staan. CEVA handelt onder meer de internetbestellingen af van een grote elektronicaproducent die niet bij naam genoemd wil worden. Een dure aanschaf, maar de besparingen zijn groot, zegt manager Bart Hammen. "Er zullen jaarlijks zo'n 700.000 tot 800.000 pakjes door de machine gaan. Voorheen deden we alles met de hand." Er zijn dus minder mensen nodig. "Die kunnen we elders in het bedrijf hard gebruiken", zegt Hammen.

Ook verwacht hij flink minder uit te geven aan karton en andere grondstoffen. "Alleen al aan opvulmateriaal besparen we jaarlijks tot 60.000 euro."

De concurrentie is nu nog klein. Er zijn een paar andere spelers op deze markt, waaronder het Italiaanse CMC. "Het is heel ingewikkeld om een machine te maken die alles automatisch doet en ook meerdere producten in een doos op maat kan verpakken", zegt Aandeweg. Toch zullen er meer partijen bijkomen de komende jaren, verwacht hoogleraar De Koster. "Het is een evolutie die de komende jaren plaatsvindt in de verpakkingsindustrie."

Betalen naar volume

Ondertussen gaat Neopost de boer op met de machine die "tussen de 500.000 en 1 miljoen euro" kost. Dit jaar is de machine voor het eerst op de markt en zijn er tien van verkocht. Volgend jaar zal dat het dubbele zijn, verwacht het bedrijf. Vooral de VS is een belangrijke afzetmarkt. "Daar is de grootte van het pakket nu bepalend voor de kosten van de verzending. Bij ons betaal je ook nog op basis van gewicht", aldus Aandeweg.

De grootste vervoerder van internetpakjes, PostNL, zegt desgevraagd dat ook hier bij "de meeste zakelijke klanten" de tarieven worden bepaald op basis van zowel de grootte van de pakketten als het gewicht. "We stimuleren dat klanten zo min mogelijk loze ruimte in hun verpakkingen hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl