ISAF-militairen in de Afghaanse provincie Paktika
NOS NieuwsAangepast

Cateringbedrijf rekende Defensie 2,8 miljoen te veel voor eten Afghanistan

  • Charlotte Waaijers

    redacteur economie

  • Charlotte Waaijers

    redacteur economie

Cateringbedijf Supreme heeft het ministerie van Defensie tussen 2006 en 2009 2,8 miljoen euro te veel in rekening gebracht. Dat blijkt uit een nu openbaar gemaakte Kamerbrief. De dienstverlener leverde voedsel en water aan Nederlandse militairen in Afghanistan die onderdeel waren van de ISAF-missie. Het bedrijf verhoogde de facturen.

Daardoor betaalde het ministerie jarenlang te veel, bleek eerder dit jaar na publicaties van het VPRO-programma Bureau Buitenland. De hoogte van het bedrag wilde de minister destijds niet zeggen.

Minister Hennis van Defensie zei eerder al dat haar bekend is dat er destijds geld is teruggevraagd aan Supreme. Het bedrijf heeft de 2,8 miljoen euro ook terugbetaald. Defensie wil verder niets kwijt over het contract met het bedrijf. Op dit moment werkt het Nederlandse leger nog steeds met het bedrijf samen in Mali.

Te hoge rekeningen

Volgens de minister gebeurt het vaker dat bedrijven “per ongeluk of expres” te veel in rekening brengen. Duidelijk is in elk geval dat Supreme op zeer grote schaal het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft opgelicht door middel van verhoogde facturen. In een rechtszaak in de VS bekende het bedrijf daarvoor in 2014 schuld. Het betaalde 434 miljoen dollar aan schikkingen en boetes.

Daarnaast loopt er op dit moment nog een rechtszaak tussen Supreme en de NAVO, aan wie het bedrijf brandstof leverde voor de missie in Afghanistan. Supreme beweert nog 432 miljoen euro van het bondgenootschap tegoed te hebben en sleepte de militaire organisatie begin december voor de rechter in Maastricht.

De NAVO daarentegen zegt dat het bedrijf te veel in rekening heeft gebracht voor de tussen 2006 en 2014 ontvangen 4,6 miljard liter brandstof. De organisatie zou een tegenclaim van 700 miljoen dollar hebben ingediend.

Inkoop

Over de werkwijze van Supreme wil het ministerie van Defensie niets zeggen. Amerikaanse rechtbankverslagen geven een gedetailleerd beeld van de manier waarop de Amerikaanse fraude werd gepleegd.

Een dochterbedrijf van Supreme kocht groente en fruit lokaal goedkoop in. Het dochterbedrijf verkocht dat door aan Supreme, dat een hogere inkoopprijs plus een toeslag voor geleverde diensten in rekening bracht bij het Amerikaanse ministerie. Zo werd er twee keer winst gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl