Rue des Archives SAS / Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Ontdekker van donkere materie, Vera Rubin, overleden

De Amerikaanse astronome Vera Rubin is op 88-jarige leeftijd overleden. Rubin vond in de jaren 70 aanwijzingen voor het bestaan van zogenoemde donkere materie.

Vera Rubin keek naar de rotatie van sterrenstelsels en merkte dat de sterren aan de rand van het stelsel veel sneller bewegen dan alleen zichtbare materie kan verklaren. Zij stelde dat er onzichtbare materie is die invloed heeft op de rotatie van sterrenstelsels: donkere materie. Sindsdien erkennen astronomen dat donkere materie een groot deel uitmaakt van het heelal.

Rubin werd vaak getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Natuurkunde, maar ze kreeg hem nooit.

Erik Verlinde

Vorige maand publiceerde de Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde een theorie waarin hij het bestaan van donkere materie ontkracht. Deze theorie kan een doorbraak betekenen in de natuurkunde.

Volgens Verlinde is donkere materie helemaal niet nodig om afwijkende bewegingen van sterren te berekenen. Hij laat daarmee voor het eerst zien dat zijn theorie aansluit bij de waarnemingen van de astronomen, die al tientallen jaren worstelen met een sluitende verklaring voor donkere materie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl