'De vloek van 2016': grote artiesten blijven ons maar verlaten

Aangepast
George Michael in 1999 EPA

"Het moet nu wel ophouden," zegt dj Gerard Ekdom vanochtend tijdens het NOS Radio 1 Journaal over het overlijden van zanger George Michael. "Het is echt de vloek van 2016, je vraagt je af: wie gaat ons nog verlaten deze week?"

Michael is het zoveelste muziekicoon dat is overleden afgelopen jaar. David Bowie, Prince, Leonard Cohen: het is een kleine greep uit de lijst met beroemdheden die we in 2016 verloren.

"Ik had het er toevallig gisteren nog over met een vriend", gaat Ekdom verder. "Wij vroegen ons af: zouden er nog iconen overlijden in de laatste week van 2016? Het jaar heeft ons al grote sterren afgepakt. En toen noemden we zelfs Michael nog als voorbeeld... Om een paar uur later het slechte nieuws te horen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gerard Ekdom: er rust een vloek op 2016

Ook zanger en componist Jan Rot is klaar met 2016. "Hadden we dit jaar nog niet genoeg gehad?", vraagt hij zich af. "We hebben échte symbolen dit jaar verloren. De hele jaren 80... Eigenlijk is Madonna alleen nog maar over van de echte groten. Het is een treurige toestand."

Rot was tientallen jaren geleden aanwezig bij het afscheidsconcert van Wham!, vertelt hij. "We gingen met een aantal fans met een bus van de Hitkrant naar Londen. Ik had er natuurlijk helemaal niet bij stilgestaan dat die hele busreis alleen maar nummers van Wham! gedraaid zouden worden, dus ik werd helemaal gek."

Maar het concert zelf was heel bijzonder, gaat hij verder. "Iedereen zong mee, Elton John was er. Het was heel speciaal. En daarna was er nog een zwembadfeest. Ik ben erheen gegaan, maar voelde me wel schuldig naar de kinderen die mee waren met de Hitkrant."

Rob Scheepers
@RobScheepers
Ik weet niet wát voor festival ze aan het organiseren zijn hierboven, maar laten we hopen dat nu de line up compleet is... #georgemichael
2 jaar geleden

"Mag het hierbij blijven, alsjeblieft?" Ook popjournalist Leo Blokhuis vindt het niet normaal hoeveel iconen er zijn gestorven in 2016. "'Het zal er toch niet nog een zijn?', dacht ik gisteren. Wat dat betreft is 2016 een bizar jaar. Het zijn vooral de hele grote namen die je niet aan ziet komen die ons nu ontvallen."

"Ik vind het niet terecht dat we hem ons alleen herinneren als de man van Last Christmas.

Leo Blokhuis

Michaels dood zal een groot gemis zijn voor de muziekwereld, vindt hij. "Ik vind het niet terecht dat we hem ons alleen herinneren als de man van Last Christmas, dat is een van de minder interessante nummers. Het is natuurlijk wel voorbij de ironie dat hij tijdens Kerst overlijdt, maar hij is meer dan dat. Zo heeft hij ook nog een beter kerstnummer: December Song."

Vooral zijn laatste platen vindt Blokhuis erg goed. "De man heeft iets in zijn stem wat onontkoombaar is. Heel herkenbaar en heel aangenaam. De man heeft honderden miljoenen platen verkocht en dat, met zulke uitgesproken standpunten, vind ik wel bijzonder."

In 2016 overleden veel bekende mensen. Muziekiconen als David Bowie (69), Leonard Cohen (82) en Prince (57), maar ook acteurs als Alan Rickman (69), Gene Wilder (83) en Zsa Zsa Gabor (99).

NOS maakte dit jaar weer de special Uit het Leven, met een overzicht van alle bekende mensen die overleden in 2016.

"Iemand die zijn seksualiteit durfde aan te kaarten in zijn muziek, iemand die grappen durfde te maken over zijn dubieuze arrestatie op een openbaar toilet in Amerika, iemand die aandacht vroeg voor goede doelen: George Michael was absoluut een interessante artiest."

1/7George Michael in 1988 ANP
2/7George Michael in 2006 ANP
3/7George Michael in 2005 ANP
4/7George Michael in 2007 ANP
5/7George Michael in 2011 ANP
6/7George Michael in 2010 ANP
7/7George Michael in 2011 ANP

'Kan 2016 nu oprotten?'

Meer mensen klagen over het slechte jaar voor de muziek. "Kan 2016 nu oprotten?", vraagt Madonna op Twitter. De band Simply Red schrijft: "Het is moeilijk te bevatten. Een van onze meest getalenteerde singer-songwriters is heengegaan. Rust zacht, George Michael. Zulk droevig, tragisch nieuws. 2016, eindig alsjeblieft snel." 

3FM-dj Michiel Veenstra geeft ook 2016 de schuld. "2016. You're a bitch. George Michael overleden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zanger George Michael overleden

STER Reclame