De Israëlische premier Netanyahu AFP

Netanyahu roept ambassadeur VS op het matje

tijd van publicatie

De Amerikaanse ambassadeur in Israël is door premier Netanyahu op het matje geroepen. Dat gebeurt vanwege de VN-resolutie die vrijdag werd aangenomen over de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. 

Israël is woest dat in de resolutie staat dat het land moet stoppen met bouwen. Volgens de tekst van de resolutie zijn de nederzettingen illegaal. De VS onthield zich van stemming. Dat is ongebruikelijk, want bij eerdere soortgelijke resoluties maakte Amerika altijd gebruik van het vetorecht.

Netanyahu heeft ook de ambassadeurs van tien landen die instemden met de resolutie ter verantwoording geroepen. Dat hij dit op Eerste Kerstdag doet is extra opvallend, omdat de meeste ambassades dicht zijn.

Obama 

Israël beschuldigde de VS ervan de drijvende kracht achter de resolutie te zijn. "Er bestaat geen twijfel dat regering-Obama dit heeft bedacht, erachter staat, de precieze tekst heeft gecoördineerd en heeft geëist dat de resolutie erdoor zou komen", aldus Netanyahu.

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump liet via Twitter weten dat hij het niet eens is met de houding van de VS. "Na 20 januari wordt alles anders", schreef hij.

STER Reclame