NOS NieuwsAangepast

Contacten Iran bevroren na executie

De Iraans-Nederlandse vrouw Zahra Bahrami is in Iran opgehangen. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bevestigd tegenover minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Rosenthal heeft vanmiddag tweemaal met de Iraanse ambassadeur over de kwestie gesproken. Als reactie op de executie heeft Nederland besloten de contacten met Iran op ambtelijk niveau te bevriezen. Verder raadt Rosenthal Nederlanders die ook een Iraans paspoort hebben af om naar Iran te reizen.

De minister zegt dat hij vrijdag nog heeft overlegd met de Iraanse autoriteiten en de ambassadeur. Die zeiden toen dat nog over de zaak-Bahrami zou worden verder gepraat.

Betoging

Eerder deze maand werd een doodvonnis tegen Zahra Bahrami uitgesproken wegens drugssmokkel. De 45-jarige vrouw werd eind 2009 tijdens familiebezoek in Iran opgepakt, nadat ze aanwezig zou zijn geweest bij een betoging tegen de regering.

Bahrami werd in Iran geboren, maar kreeg later de Nederlandse nationaliteit. Pogingen om haar via diplomatieke weg te helpen, haalden niets uit. Iran liet geen hulp toe omdat haar Nederlandse nationaliteit daar niet wordt erkend. Nederland betaalde twee advocaten, maar ook die konden de executie niet voorkomen.

'Interne aangelegenheid'

De Iraanse ambassade in Den Haag zegt dat Bahrami een eerlijk proces heeft gehad en dat de zaak-Bahrami een interne aangelegenheid is. "De zaak zou geen rol moeten spelen in de relatie tussen onze landen", staat in een verklaring van de ambassade.

PVV-leider Wilders heeft per sms laten weten dat hij het een laffe executie vindt. Ook vindt hij de reactie van Rosenthal "onder de maat" en zegt hij dat de ambassadeur van Iran per direct het land uit moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl