dpa
NOS NieuwsAangepast

54.000 Augsburgers huis uit voor ontmantelen vliegtuigbom

54.000 inwoners van de Zuid-Duitse stad Augsburg moeten voor 10.00 uur hun huis uit. Er wordt een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Er staan bussen en trams klaar om de mensen weg te brengen. Op zes plaatsen is noodopvang geregeld, onder meer in het stadion van FC Augsburg.

Het onschadelijk maken van de bom gaat zeker vijf uur duren. Het is de bedoeling dat het karwei vandaag wordt afgerond. Uit voorzorg is rond de vliegtuigbom een beschermingswal neergezet van zakken met stenen. Mocht de bom exploderen, dan moet de wal helpen de schade te beperken.

Het is de grootste evacuatie in Duitsland na de oorlog. De 1,8 ton zware Britse bom ligt in het centrum van de stad en werd dinsdag ontdekt bij graafwerkzaamheden. In het afgezette gebied, zo'n anderhalve kilometer rond de vindplaats, staan onder meer een middeleeuwse kathedraal en het stadhuis. Een ziekenhuis werd gisteren al ontruimd. Er lagen ongeveer dertig patiënten.

Ook moeten enkele zorgcentra worden geëvacueerd. Daarvoor staan de reddingsdiensten klaar met 300 man en negentig voertuigen. Uit andere steden in Beieren komen nog eens 150 ambulances en 300 hulpverleners.

De voorbereidingen voor het ontmantelen van de bom zijn sinds vrijdag aan de gang. Daarbij zijn honderden mensen betrokken.

Na 08.00 uur mag niemand het gebied meer in en om 10.00 uur moet iedereen weg zijn.

De ontmanteling gebeurt vandaag omdat er op zon- en feestdagen minder verkeer is in de stad.

Koblenz

Augsburg werd in de oorlog zwaar getroffen. Op 25 en 26 februari 1944 werd de stad gebombardeerd door honderden Britse en Amerikaanse bommenwerpers.

De vorige grote evacuatie in Duitsland was in 2011 in Koblenz. Toen moesten 45.000 mensen hun huis uit omdat er een bom weggehaald moest worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl