Ted Meines ANP

'Vader der veteranen' Ted Meines overleden

time icon Aangepast

De bekende veteraan Ted Meines is op 95-jarige leeftijd overleden. Meines was medeoprichter en erevoorzitter van de Stichting Veteranen Platform. 

Meines werd op 22-jarige leeftijd actief in het verzet. Hij hielp Joodse kinderen aan onderduikadressen en valse papieren. Ook verspreidde hij verzetskranten zoals Trouw. 

Kort na de bevrijding meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger om naar Nederlands-Indië te gaan. Tijdens een officiersopleiding in Groot-Brittannië werd hij vrienden met prins Bernhard. Terug in Nederland werd hij opleider van andere militairen. In 1948 vertrok hij naar West-Java, waar hij tot in 1950 diende.

Hij bewaarde goede herinneringen aan zijn uitzending, vertelde hij enkele jaren geleden. "Een fantastische periode. Ik had een jeep met wat kanonniers. Aan een meertje lag een kapotgeschoten restaurant, dat hebben we opgebouwd met elkaar. Dat gaf een stuk verbondenheid waarmee je de mensen bij elkaar hield."

Ted Meines tijdens Nederlandse Veteranendag 2016 ANP

Meines bleef na terugkomst maatschappelijk actief. Hij was van 1976 tot 1983 directeur van de Nederlandse Hartstichting. Vanaf 1984 speelde hij een grote rol bij de totstandkoming van het Nederlandse Veteranenbeleid. In 1989 richtte hij de Stichting Veteranen Platform op, waarin hij tientallen veteranenstichtingen onder één vlag bracht. Tot 1998 was hij voorzitter van het platform.

Meines vond het belangrijk dat veteranen waardering krijgen, zei hij dit jaar in een interview met Defensie. "Laat de mensen gewoon eens een keer tegen ons zeggen: we houden van jullie."

Tot dit jaar bezocht hij nog bijeenkomsten van veteranen en oud-verzetsmensen en hij bleef meedenken over het veteranenbeleid. Zo hield hij vorig jaar op de Indië-herdenking in Roermond een pleidooi voor een veteranenbegraafplaats.

Hij was zeer geliefd onder veteranen. Meines had de officieuze eretitel 'veteranen-generaal' en werd ook vaak 'vader der veteranen' genoemd. In 1994 werd hij bevorderd tot luitenant-generaal buiten dienst. In 1992 kreeg hij een Yad-Vashemonderscheiding voor zijn verzetswerk. 

STER Reclame