Sylvana Simons
NOS NieuwsAangepast

Het politieke jaar van Sylvana Simons: van Denk tot Artikel 1

Het was een bewogen jaar voor Sylvana Simons. De oud-presentatrice trad toe tot Denk, ontving daarop veel negatieve reacties, deed daarvan aangifte, stopte weer bij Denk en zette uiteindelijk haar eigen partij op. En dat allemaal in iets meer dan zeven maanden. Een overzicht:

18 mei:

Presentatrice Sylvana Simons sluit zich aan bij de partij Denk van de Kamerleden Kuzu en Öztürk. "Denk laat zien dat het onrecht dat minderheden, maar ook vrouwen in Nederland ondervinden het verhaal is van ons allemaal", zegt Simons. Volgens haar heeft de beweging een verfrissende, en vooral verbindende boodschap.

De Denk-leden Kuzu, Simons, Azarkan en Öztürk

Eind mei:

Na haar aankondiging dat ze zich bij Denk aansluit, wordt Simons bedolven onder kritiek. Veel reacties op sociale media zijn racistisch te noemen. Simons zegt dat ze voorbereid was op kritiek toen ze bij Denk ging, maar dat ze dit niet had verwacht.

Op Facebook wordt ook het evenement 'Uitzwaaidag voor Sylvana Simons' aangemaakt. Daarop reageren zo'n 40.000 mensen, van wie er ruim 17.000 aangeven zeker te zullen komen op 6 december.

Het Openbaar Ministerie begint een oriënterend onderzoek naar de uitlatingen die op internet zijn gedaan. Het OM wil weten of er strafbare feiten zijn gepleegd.

31 mei:

Simons doet aangifte wegens racistische, seksistische en discriminerende reacties op haar entree in de politiek. Ze zegt dit als haar plicht te zien omdat "het bestrijden van onrecht altijd begint bij het melden hiervan".

Sylvana Simons doet aangifte wegens racisme

Oktober:

Johan Derksen reageert in Voetbal Inside op het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen door een Piet met alleen roetvegen. "Het enige nadeel aan dat besluit, vind ik, is dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent."

Simons schrijft daarop een brief. "Naar aanleiding van het besluit van jouw broodheer RTL om voortaan geen racistische karikaturen meer in te zetten als hulpje van Sinterklaas, moest het je toch van het hart: het allerergste aan deze hele kwestie was toch wel de gedachte dat er ergens een vrouw, zwart ook nog, enige vorm van geluk ervaart, laat staan aan iets heuglijks als het terugdringen van racisme en koloniale stereotypering tijdens een volksfeest voor kinderen. Een gedachte die zo moeilijk te verteren is voor je, dat je in een veel voorkomende reflex schoot: brein uit, onderbuik aan."

Op 28 oktober zegt weer een BN'er iets over Simons, ditmaal Giel Beelen. Tijdens zijn uitzending laat hij geluiden van een aap horen en voegt daar aan toe "rustig, Sylvana". Hij krijgt veel kritiek en wordt verwijderd uit een antidiscriminatiefilmpje waaraan hij mee had geholpen.

Sylvana Simons gaat opnieuw aangifte doen

November:

Er verschijnt een clip online bij het carnavalsnummer Oh Oh Sylvana. In de video is het hoofd van Simons geplakt op lichamen van gelynchte zwarte Amerikanen. Een 37-jarige man uit de gemeente Aalsmeer is de maker van het filmpje en geeft zichzelf aan bij de politie.

Simons wordt inmiddels beveiligd en doet weer aangifte.

22 november:

Geert Wilders stuurt een tweet over Sylvana Simons de wereld in, nadat ze beveiliging had gekregen. Hij vindt dat Denk moet worden opgeheven en dat Sylvana Simons "tegen zichzelf moet worden beschermd". GroenLinks en de politieke beweging Denk zijn boos over de tweet van de PVV-leider.

Rutte vindt Wilders een zielepiet. Wilders krijgt zelf beveiliging en dan snapt de premier zulke uitspraken al helemaal niet. "Hij meet met twee maten."

Rutte noemt Wilders zielepiet om zijn uithaal naar beveiligde Simons

December:

Het Openbaar Ministerie gaat meer dan tien mensen vervolgen voor bedreiging, discriminatie of belediging in de zaak van Simons. Het gaat over doodsbedreigingen en over beledigende dingen die discriminerend zijn.

24 december:

Vandaag stapt Simons op bij Denk. Ze heeft haar eigen partij opgericht waarmee ze aan de verkiezingen wil meedoen: Artikel 1. Ze heeft de partij afgelopen week ingeschreven bij de Kiesraad.

"Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo'n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt, daarin ben ik teleurgesteld", zegt ze in een interview met de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl