Oranje Jaaroverzicht gaat ook over geld

Koningsdag 2016 in Zwolle ANP

Dit jaar waren er volop discussies over de kosten van de monarchie. Daarom gaat het Oranje Jaaroverzicht 2016 van de NOS ook over geld. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor de staatsbezoeken van koning en koningin, voor Prinsjesdag zonder Gouden Koets en voor Koningsdag in Zwolle. 

We blikken met verschillende verhalen en overzichten terug op 2016. We hebben dat allemaal verzameld op deze pagina. Bekijk ze hier.

Koningsdag in Zwolle

Onder koning Willem-Alexander is de monarchiediscussie vooral een discussie over geld. Dit jaar was het koningshuis meer dan eens het middelpunt van geldkwesties. Opnieuw was er rumoer over de vliegkosten, over de onderhoudskosten van de Groene Draeck en over paleisverbouwingen. 

Nieuw dit jaar was de ophef over een belastingdeal waardoor leden van het Koninklijk Huis minder vermogensbelasting zouden betalen en over het te gelde maken van een kunstwerk uit het bezit van de Oranjes. 

Veel aandacht trok de jaaruitkering van 1,5 miljoen euro die prinses Amalia krijgt zodra ze 18 jaar is. Voor een weerwoord verwees Willem-Alexander in alle gevallen naar premier Rutte.

Koning Willem-Alexander laat zich niet uit over financiële kwesties

2016 gaat verder de boeken in als het jaar van de vier staatsbezoeken. Willem-Alexander en Máxima bezochten Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland en ontvingen het Belgische koningspaar Filip en Mathilde. 

In het Oranje Jaaroverzicht 2016 vanzelfsprekend ook de bezoeken die de koning en koningin in heel het land aflegden en de ontvangsten van Nederlanders die een bijzondere prestatie op hun naam schreven. Olympische sporters bijvoorbeeld en uiteraard Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

De koning ontvangt Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Het NOS Oranje Jaaroverzicht 2016 is vanavond te zien op NPO 2 van 19.45 - 20.20 uur.