Belgische koning heeft boodschap van hoop

AFP

Ondanks gebeurtenissen die "twijfels doen rijzen over de toekomst", heeft de Belgische koning Filip in zijn jaarlijkse kersttoespraak een boodschap van hoop. 

Filip blikte kort terug op de aanslagen in Brussel, waarbij 32 mensen om het leven kwamen en meer dan 300 gewonden vielen. "Dit jaar gaan mijn gedachten in het bijzonder uit naar de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem, en naar hun naasten", zei de Belgische koning. 

Filip noemde verschillende voorbeelden die laten zien dat een warmere maatschappij volgens hem binnen handbereik ligt. "De koningin en ik zijn onder de indruk van waardevolle projecten waarin burgers zich, overal in het land, met hart en ziel inzetten en waarbij ze erin slagen anderen te motiveren om zich ook te engageren."

Democratie versterken

Zo noemde hij onder meer een plek waar mishandelde en gepeste kinderen tijdens de vakantie veilig worden opgevangen. Of een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking, waar mensen "elkaars broosheid durven erkennen". 

Die voorbeelden verdienen meer aandacht, vindt Filip. "Ik ben ervan overtuigd dat ze ook een dynamiek op gang kunnen brengen die onze instellingen verrijkt en die het vertrouwen in onze democratie versterkt. Dat is dan ook mijn vurigste wens, aan de vooravond van 2017, voor ons land en voor Europa."

Vorig jaar stond de toespraak in het teken van de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging.