AFP
NOS NieuwsAangepast

Drie Tunesiërs opgepakt in verband met aanslag Berlijn

In Tunesië zijn drie personen aangehouden in verband met de aanslag in Berlijn. Een van hen is de neef van Anis Amri, die maandagavond op een kerstmarkt in Berlijn hoogstwaarschijnlijk twaalf mensen doodde en tientallen mensen verwondde.

De drie maken met de inmiddels omgekomen Amri deel uit van een terreurnetwerk, zegt de minister van Binnenlandse Zaken van Tunesië. Amri zou zijn 18-jarige neef geld hebben gestuurd zodat die naar Europa kon reizen. Zij hadden contact via versleutelde berichten.

Trouw aan IS

De neef zegt dat hij door Amri, zijn oom, is aangespoord om ook trouw te zweren aan IS. Of de neef dat heeft gedaan, is niet duidelijk. Amri zou hem hebben gevraagd om zich in Duitsland aan te sluiten bij 'het Abu Walaa Bataljon', waarvan hijzelf een van de leiders zou zijn. Abu Walaa is een salafistische prediker in Duitsland, die begin vorige maand werd opgepakt.

Mogelijk had Amri ook contacten in Spanje. Hij zou enkele uren voor de aanslag in Berlijn berichten via internet hebben uitgewisseld met een Spanjaard, zei minister van Binnenlandse Zaken Zoido op een Spaanse radiozender. De veiligheidsdiensten onderzoeken die informatie om te beslissen of er arrestaties kunnen worden verricht.

Slachtoffers geïdentificeerd

Alle slachtoffers van de aanslag in Berlijn zijn inmiddels geïdentificeerd. Bij de aanslag kwamen zeven Duitsers om het leven. De andere slachtoffers kwamen uit Tsjechië, Italië, Oekraïne, Israël en Polen, meldt persbureau DPA. Onder de doden zijn geen kinderen.

De 24-jarige Tunesiër Amri werd gisteren in Italië doodgeschoten door een agent nadat hij een andere agent had neergeschoten. De politieagent is vandaag uit het ziekenhuis ontslagen.

Franse media melden dat Amri na de aanslag via Lyon en Chámbery naar Milaan was gereisd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl